Hlavní obsah

Nejlevnější dron od DJI se jmenuje Spark. Je neskutečně malý

Novinky, chm

Společnost DJI ukázala světu svůj nový dron, který bude tím nejmenším v portfoliu tohoto výrobce. Více než kompaktní rozměry však bude uživatele lákat především pořizovací cena – novinka zvaná Spark totiž bude nejlevnějším bezpilotním letounem v nabídce značky.

DJI SparkVideo: DJI

 
Článek

Kompaktnost Sparka je v reálu skutečně dech beroucí. Samotné tělo dronu totiž není o moc větší než většina aktuálně nabízených chytrých telefonů. K těmto proporcím je samozřejmě nutné připočítat ještě rozpětí vrtulí, i tak jsou ale rozměry 143 x 143 x 55 mm skoro až zarážející.

Menší proporce se pochopitelně příznivě podepsaly i na celkové hmotnosti dronu. Ten váží pouhých 300 gramů, tedy více než dvakrát méně než v případě modelu Mavic. Sluší se připomenout, že ten se doposud pyšnil titulem nejkompaktnějšího dronu v nabídce společnosti DJI.

Spark se tak bez problémů vejde do kapsy u kalhot a na cestách rozhodně nebude velkou přítěží.

Foto: archív výrobce

Dron DJI Spark

Pokročilé funkce

I přes kompaktní rozměry se podařilo do útrob bezpilotního letounu vtěsnat sofistikovanou elektroniku. Dron tak nabízí například technologii aktivního sledování pohybujících se objektů i řadu dalších automatických režimů. Problém mu nedělá ani rozpoznávání překážek, díky čemuž se velmi minimalizuje šance kolize.

Obraz je zachycován pomocí CMOS senzoru s rozlišením 12 megapixelů. Kromě natáčení videí je s dronem samozřejmě možné pořizovat i fotografie z ptačí perspektivy. Maximální letová rychlost je 50 km/h, přičemž baterie stačí až na 16 minut letu.

Přepracován byl u novinky zcela systém ovládání. Kromě speciálního ovladače a chytrého telefonu tak dokáže dron nově reagovat i na gesta, jak je vidět na videu výše. Potřebujete, aby letěl kousek doleva? Stačí na bezpilotní letoun správně zamávat.

Bezdotykové ovládání pomocí gest dává smysl v případě, kdy chcete například pořídit zajímavou momentku sebe sama. Pochopitelně tak bude k dispozici pouze v některých letových režimech.

Foto: archív výrobce

Dron DJI Spark

Nejnižší cena

A zmiňovaná cena? Ta byla pro americký trh stanovena na 499 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 12 000 Kč.

V tuzemských obchodech bude cenovka patrně o několik tisíc vyšší, a to kvůli nákladům na dovoz a dani. I tak ale půjde o nejlevnější dron v nabídce DJI – pokud tedy pomineme výběhové modely, které se pouze doprodávají.

Kdy přesně se v Česku začne Spark prodávat, bohužel není v tuto chvíli ještě jasné.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám