Hlavní obsah

Nová součástka přinese citelný nárůst výkonu pro počítačové sestavy

Novinky, chm

Vzhled počítačů se neustále mění, v útrobách sestav se nicméně žádné dramatické novoty nevymýšlejí. Stále v nich nalezneme disky pro ukládání dat, procesory, grafické karty i operační paměti. Společnost Intel však nyní uvedla na trh zcela novou součástku, která by měla přinést dramatický nárůst výkonu pro PC sestavy s klasickým pevným diskem.

Foto: archív výrobce

Paměťový modul Intel Optane

Článek

Nová součástka se jmenuje Intel Optane a jde o speciální paměť, která studuje práci uživatele a poté upravuje jednotlivé procesy tak, aby byla práce s počítačem co možná nejsvižnější.

Abychom lépe pochopili, jak nová součástka funguje, přiblížíme si rozdíl mezi klasickým pevným diskem a moderní SSD jednotkou. Druhá zmiňovaná varianta má své nepopiratelné přednosti. SSD jednotky neobsahují žádné pohyblivé součástky, díky čemuž jsou proti klasickým diskům daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání souborů i při spouštění počítače.

SSD jednotky jsou navíc zcela tiché. Nezvyšují tak zbytečně hluk uvnitř skříně na rozdíl od pevných disků, které v některých případech bývají nejhlučnější součástkou počítače.

Druhý dech pro pevné disky

Na první pohled by se tak mohlo zdát, že klasické pevné disky nemají ve srovnání s SSD jednotkami již co nabídnout. Opak je ale pravdou. Cena SSD jednotek je totiž v současnosti stále výrazně vyšší než v případě klasických pevných disků. Pro běžné uživatele jsou tak zpravidla dostupné pouze modely s menší kapacitou.

Pro lepší představu: SSD jednotky s kapacitou 250 GB se prodávají zhruba za 2500 Kč. Za stejnou sumu se dá přitom v dnešní době pořídit klasický pevný disk s kapacitou 2000 GB.

Uživatelé se zpravidla musí rozhodnout, zda dají přednost větší kapacitě, či rychlejšímu chodu sestavy. Případně zda koupí obě možná řešení, tedy pevný disk i SSD, což se však nepříznivě promítne do jejich rozpočtu.

S paměťovým modulem Intel Optane však takové dilema lidé řešit nemusí. Nová součástka totiž počítá s tím, že uživatelé budou používat levnější, a přitom i větší pevné disky – tedy v porovnání s SSD. Zároveň jim však nabídne i vyšší přenosovou rychlost.

Novinka totiž bude fungovat zjednodušeně řečeno jako vyrovnávací paměť pro pevný disk a samotný systém, která uspíší nejpoužívanější operace. V praxi je její funkčnost samozřejmě daleko složitější.

Vysoké přenosové rychlosti

Paměťový modul se totiž bude učit návykům uživatele a následně podle toho automaticky optimalizovat nejčastěji používané úkony uvnitř počítače tak, aby byla odezva celého systému co možná nejplynulejší. Uživatel tak v podstatě dosáhne obdobného výkonu jako v případě SSD jednotek, ale zároveň bude moci používat citelně větší pevný disk.

Co se uloží do paměti Intel Optane, si totiž tento modul rozhodne sám. Člověk bude mít pocit, že stále používá pouze samotný pevný disk. Uživatelský komfort tak v praxi bude větší než v případě, kdy používá dvě různá řešení – pomalý disk a rychlou SSD jednotku.

Prozatím jsou k dispozici dva paměťové moduly, s kapacitou 16 a 32 GB. Ceny Optanu se v závislosti na kapacitě pohybují od 1400 do 2300 Kč. Přenosové rychlosti dosahují hodnot až 1350 MB/s pro čtení a až 290 MB/s v případě zápisu. V případě klasických pevných disků se přitom přenosové rychlosti pohybují zpravidla pouze okolo 150 MB/s, a to platí pro čtení i zápis. Nárůst výkonu je tedy patrný na první pohled.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám