Hlavní obsah

Televizor, nebo obraz? Rozdíl nejde skoro poznat

Novinky, rim

Chytré televizory bychom v dohledné době nemuseli používat pouze pro sledování jednotlivých pořadů a kanálů. Kromě toho, že nejnovější modely QLED od Samsungu přinášejí 100 % objem barev, společnost má ambice nahradit v domácnostech televize obrazy.

Foto: rim, Novinky

Televizor s technologií QLED ukrytý mezi obrazy.

Článek

Technologii QLED zatím využívá jen pár televizorů od jihokorejského elektronického gigantu – konkrétně jde o modely Q9, Q8 a Q7.

Všechny modely staví na novém kovovém materiálu pro technologii Quantum Dot. Ten umožňuje televizoru reprodukovat citelně širší rozsah barev v porovnání s jinými technologiemi obrazovek.

Foto: rim, Novinky

Televizor s technologií QLED

Přístroje s technologií QLED, která mimochodem pochází přímo z dílen Samsungu, jsou schopny reprodukovat 100 procent barevného objemu. To znamená, že dokážou zobrazit všechny barvy při jakékoli úrovni jasu. Nejjemnější rozdíly jsou viditelné i při nejvyšším stupni jasu technologie QLED – mezi 1 500 a 2 000 cd/m2.

Důraz na detail

Co vlastně barevný objem je? Jde o barvy, které lze zobrazit při různých úrovních jasu. Krásně si to můžeme ukázat na barvách listu, ty lze v závislosti na jasu světla vnímat různě – na škále od žlutavě zelené až po tyrkysovou. Právě tyto jemné rozdíly jsou televizory s technologií QLED schopné zprostředkovat. Jak mohly Novinky.cz vyzkoušet přímo na akci v pařížském muzeu Louvre, v praxi je kvalita obrazu dech beroucí.

Kromě QLED Samsung na akci představili i koncept The Frame, tedy televizi s dřevěným rámem a „art modem“, díky čemuž se mohou proměnit v umělecké dílo. Organizátoři je vystavili mezi běžné obrazy. Poznat rozdíl, nebylo s odstupem cca dvou metrů prakticky možné. Teprve když jste přišli k obrazovce a plátnům opravdu blízko, všimli jste si samozřejmě již drobných rozdílů.

Foto: rim, Novinky

Televizory schovali zástupci Samsungu mezi obrazy.

Foto: rim, Novinky

Že jde skutečně o televizor, bylo poznat až opravdu zblízka.

Tak dobrého výsledku televizor The Frame dosahuje především díky zabudovaným světelným senzorům. Ty se starají o to, aby obraz nevypadal nikdy jako podsvícený, ale připomínal spíše papír.

Mimochodem srovnání s uměleckými díly není vůbec nadnesené – koneckonců i proto se celá prezentace odehrávala v prostorách Louvru. Samsung totiž počítá, že televizory budou lidé s nástupem nové technologie využívat odlišným způsobem, než tomu bylo doposud.

Televizor místo obrazu

V současnosti totiž TV v domácnostech běží v průměru zhruba čtyři hodiny denně, když se díváme na jednotlivé pořady, filmy a seriály. Nové televizory ale obsahují tzv. art mód, díky kterému mohou být v provozu bez nadsázky celý den. Budou totiž zobrazovat oblíbená umělecká díla jejich majitelů. Přímo v televizoru je uloženo na 100 uměleckých děl z různých koutů světa, vedle maleb také fotografie.

Foto: rim, Novinky

Televizory s technologií QLED

Foto: rim, Novinky

Je to TV, nebo obraz? Rozdíl nejde na první pohled prakticky vůbec poznat.

Právě proto by se měly v prodeji objevit i modely The Frame, které budou doplněné speciálním magnetickým rámem. Ten je možné libovolně barvit, aby co nejlépe zapadl do interiéru. Výrobce mimochodem myslel také na úsporu elektrické energie. Televizory mají zabudované pohybové čidlo a mohou se zapínat/vypínat podle toho, zda je někdo přítomen.

Neviditelné připojení

Nové televizory QLED se chlubí navíc technologií tzv. neviditelného kabelu. Jde v podstatě o jediný kabel, pomocí něhož je možné připojit k TV veškerá další zařízení – nejrůznější přehrávače i televizní konzole. Nadto Samsung jako stylový doplněk nabízí Studio Stand nebo Gravity Stand. Stojany, se kterými proměníte televizi jakoby v malířské plátno nebo sochařskou skulpturu.

„Naším QLED televizorem jsme vyřešili potíže, které někdy zažil v domácnosti každý: změť kabelů, masivní nástěnné konzoly a spoustu dalších přístrojů navršených pod televizorem,“ řekl Dave Das, senior viceprezident divize Consumer Electronics Marketing společnosti Samsung Electronics America. „Naše produktová řada pro rok 2017 se soustředí na to nejdůležitější – na obsah na obrazovce, nikoli na všechno ostatní okolo.“

Foto: rim, Novinky

Zástupce jihokorejského elektronického gigantu ukazuje tzv. neviditelný kabel.

Zatím jen prémiová třída

Televizory Samsung s technologií QLED se již prodávají v tuzemských obchodech. Základní model má úhlopříčku 49 palců (123 cm) a podle Zboží.cz stojí 60 000 Kč. Vrchol nabídky pak představuje 75palcové provedení (189 cm) se zakřivenou obrazovkou, která však již vyjde na bezmála 200 000 Kč.

Televizory The Frame, tedy ty s dřevěným rámem, zatím nebudou v České republice v prodeji. To se ale pochopitelně může v dohledné době změnit.

Jak je z řádků výše patrné, technologie QLED je tedy zatím výsadou pouze prémiových televizorů jihokorejského elektronického gigantu. Lze nicméně předpokládat, že se postupně rozšíří i do cenově příznivějších modelových řad a zaujme pozici nové kategorie televizorů.

Foto: rim, Novinky

Nové televizory se nabízejí i s prohnutými obrazovkami.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám