Hlavní obsah

Canon ukázal dvě nové zrcadlovky, lákají na duální pixely

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Digitální zrcadlovky z cenově příznivějších tříd ukázala společnost Canon. Model EOS 77D bude cílit na poloprofesionály, zatímco druhá novinka zvaná 800D bude lákat především amatérské nadšence a mírně pokročilé uživatele. Obě přitom nabízejí zajímavou technologii duálních pixelů.

Foto: archív výrobce

Canon EOS 77D

Článek

Canon má jednotlivé kategorie vcelku logicky rozdělené. Tisícovková řada je pro naprosté začátečníky, stovková pro mírně pokročilé jedince, desítková pro poloprofesionály a konečně jedničková pro skutečné profíky.

S trochou nadsázky se tak dá říci, že čím nižší číslo, tím je nabízený model lepší. Jenže u obou představených novinek se – ve srovnání s prakticky všemi staršími modely – jednotlivé rozdíly velmi stírají. Skoro se chce říci, že se novinky podobají jako vejce vejci.

Stejný snímač i obrazový procesor

Oba stavějí na stejném snímači APS-C CMOS s rozlišením 24,2 megapixelu a obrazovém procesoru Digic 7. Jak už zběhlejší čtenáři patrně tuší, obrazová kvalita tak bude velmi podobná, o čemž svědčí i další parametry, například rozsah hodnot ISO od 100 do 25 600, případně rychlost závěrky od 30 s do 1/4000 s.

Foto: archív výrobce

Canon EOS 77D

Foto: archív výrobce

Canon EOS 77D

Rozdíl je poznat až ve chvíli, kdy vezmete oba fotoaparáty do ruky. Oba přístroje sice mají podobný vzhled, výklopný dotykový displej, ale EOS 77D je citelně těžší. Celé tělo je totiž odolnější než v případě modelu EOS 800D. Teoreticky se tak víc hodí pro častější používání a do terénu.

Sedmdesátsedmička má navíc také měnič jednotlivých režimů umístěný vlevo nahoře, podobně jako všechny profesionální zrcadlovky od Canonu. Osmistovka jej má na druhé straně.

Duální pixely

Ale vraťme se na chvíli ještě k použité technice. Ta je totiž velmi zajímavá, především co se použitého senzoru týče. Využívá totiž technologii tzv. duálních pixelů.

Foto: archív výrobce

Canon EOS 800D

Foto: archív výrobce

Canon EOS 800D

V praxi by tak měl být fotoaparát schopen zaostřit i při sledování rychleji se pohybujících objektů, typicky například při focení sportu. K dispozici je také pětiosý digitální stabilizátor obrazu, jenž eliminuje vliv pohybu fotoaparátem při natáčení filmů z ruky.

Obě digitální zrcadlovky by se měly objevit na pultech obchodů letos v dubnu. Cenu pro tuzemský trh však výrobce zatím oficiálně nepotvrdil. Vzhledem k cenové politice Canonu lze však předpokládat, že EOS 800D bude stát něco okolo 20 000 Kč a EOS 77D pak okolo 30 000 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám