Hlavní obsah

Bič na drony. Speciální puška je sundá z oblohy

Novinky, mif

Nejrůznější drony jsou fenoménem dnešní doby. Představují však i poměrně velké riziko, protože lehkovážnější majitelé s nimi létají i v místech, kde se to nesmí. Tomu chce udělat přítrž společnost DroneShield, jejíž speciální puška dron sundá okamžitě z oblohy.

BEZ KOMENTÁŘE: Puška DroneGun v akciVideo: DroneShield

 
Článek

Nová puška se jmenuje DroneGun. Na první pohled si ji lidé mohou snadno splést se skutečnou zbraní, střílet opravdové náboje však tento model neumí.

Místo hlavně se tato specialitka chlubí vysílači, které dokážou pomocí rádiových vln ovládat prakticky jakýkoli dron na obloze – stačí na něj namířit. V praxi se tak puška postará o to, aby byla přerušena komunikace mezi dronem a pilotem. Místo dálkového ovladače je následně bezpilotní letoun ovládán puškou a „střelec” tak s dronem může přistát, kdekoli chce.

Majitel dronu, který létal, kde neměl, tak zároveň přijde i o svůj bezpilotní letoun – pokud tedy nepůjde „střelce“ požádat o navrácení.

Foto: archív výrobce

DroneGun

Zajímavé je, že puška by měla být natolik sofistikovaná, že si skutečně poradí s jakýmkoli dronem na obloze. Je jedno, o jaký jde model a výrobce. Jedinou podmínkou je přímá viditelnost bezpilotního letounu, musí být ve vzdálenosti maximálně dvou kilometrů od pušky.

Ve volném prodeji nebude

Radost, že s novou puškou vyzrajete na otravné sousedy s drony, by však byla předčasná. Společnost DroneShield totiž nepočítá s tím, že by se její vynález objevil ve volném prodeji.

Zbraň totiž v současnosti testuje americký úřad pro letectví. Ten bude následně stanovovat přesná pravidla, za jakých se budou moci pušky prodávat.

Dostupné by zbraně DroneGun měly být pouze pro vybrané subjekty – například pro letiště, kde drony představují opravdu velké riziko.

Foto: archív výrobce

DroneGun v akci

Otazník tak v současnosti visí i nad případnou pořizovací cenou. Ta se ale podle odhadů zahraničních serverů bude pohybovat přinejmenším v řádu několika desítek tisíc korun.

Konkurenční pušku DroneDefender, která funguje na obdobném principu jako DroneGun, již testují američtí vojáci. Ta však není tak účinná jako nově představený model – je účinná na vzdálenost maximálně 400 metrů.

Foto: archív výrobce

Konkurenční puška DroneDefender

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám