Hlavní obsah

Nokia to zkouší s internetem věcí. Chytrá váha hlídá tělesný tuk i zdravotní stav

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nokia se v první polovině letošního roku dohodla na akvizici společnosti Withings, která se zaměřuje na zařízení pro tzv. internet věcí. Výsledkem spolupráce je například chytrá váha Body Cardio, která kromě hmotnosti hlídá také tělesný tuk i zdravotní stav uživatele.

Foto: archív výrobce

Withings Body Cardio

Článek

Withings Body Cardio vypadá na první pohled jako obyčejná váha. Ve skutečnosti jde však o sofistikované zařízení, které díky systému měření rychlosti pomocí pulzních vln dokonce umožní změřit a vyhodnotit práci kardiovaskulárního systému.

Uživatel se tak kromě informací o aktuální hmotnosti dozví i svůj momentální zdravotní stav. Přitom systém hlídá také informace o podílu tuku v těle, vody či svalové hmoty. Uložit je přitom možné data až osmi členů domácnosti.

Foto: archív výrobce

Withings Body Cardio

Synchronizovat s dalšími chytrými zařízeními v domácnosti se váha dovede prostřednictvím bezdrátových sítí wi-fi.

Komunikace se smartphonem nebo tabletem je pak zajištěna prostřednictvím standardu bluetooth. V mobilním zařízení obsluhu zajišťuje aplikace Health Mate, která dokáže vytvářet statistiky zdravotní kondice, ale například i výsledků během hubnutí.

Body Cardio od společnosti Withings se již prodává v tuzemských obchodech. Podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, ceny startují 4258 Kč. Zařízení je přitom k dispozici v bílém i černém provedení.

Foto: archív výrobce

Withings Body Cardio

Zařízení pro internet věcí

Finská Nokia oznámila koupi společnosti Withings letos v dubnu. Celý obchod měl cenu 170 miliónů eur, tedy v přepočtu bezmála 4,6 miliardy korun.

Prakticky všechny výrobky, kterými se společnost Withings zabývá, patří mezi zařízení pro internet věcí. Jde o chytré přístroje, jež jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Od toaletního papíru až k mobilnímu vrcholu

V roce 1865 finskou společnost založil Fredrik Idestam ve městě Nokia – právě podle něj se tento světoznámý podnik jmenuje. K papírně se na konci 19. století přidala firma na zpracování kaučuku, kterou vlastnil Eduard Polón. V portfoliu Nokie se tak rázem objevily například holínky.

Pro samotné zakladatele i pro jejich následovníky, kteří stáli v čele podniku, byla vždycky typická odvaha riskovat. To se zúročilo historicky hned několikrát, nejvíce však v první polovině 20. století, kdy se Nokia jako jedna z mála rozhodla věnovat výrobě elektronických součástek.

Od telefonních, telegrafních a elektrických kabelů se postupně podnik propracoval až do mobilního světa. Vývoj pak nabral velice rychlý spád a začátkem 90. let už Nokia chrlila na trh jeden mobilní telefon za druhým. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám