Hlavní obsah

Asus, Gigabyte i Zotac. Levné grafiky pro hráče dorazily do Česka

Novinky, chm

Při pohledu na nabídky jednotlivých obchodů by se mohlo zdát, že ke hraní na počítači jsou zapotřebí grafické karty s cenovkou přesahující hranici deseti tisíc korun. Před Vánocemi však hned několik výrobců nabídlo citelně levnější modely, kterým výkon rozhodně nechybí.

Foto: archív výrobců

Levné grafiky s novými jádry nabízí hned několik velkých výrobců.

Článek

Řeč je o nových grafických kartách s jádry GTX 1050 a GTX 1050 Ti od společnosti Nvidia, které si odbyly premiéru na konci října. V tuzemsku se dostaly do prodeje až v minulých dnech. Modely s tímto jádrem nabízí prakticky všechny zavedené značky – Asus, Gainward, Gigabyte, EVGA, MSI či například Zotac.

GTX 1050 je možné nejlevněji zakoupit podle Zboží.cz za 3490 Kč, ceny výkonnějšího modelu GTX 1050 Ti pak startují na 4290 Kč. Sluší se nicméně podotknout, že ceny modelů od jednotlivých výrobců se v obchodech liší klidně i o více než tisíc korun.

Foto: archív výrobce

GTX 1050 Ti s tichým chlazením v provedení od společnosti Asus

To je dáno tím, že každý z výrobců si uzpůsobuje danou grafickou kartu podle obrazu svého – někteří lákají na vyšší takty, jiní zase na tiché chlazení, což se pochopitelně do prodejních cen také promítá.

V základu jsou obě karty postaveny na grafickém jádře GP107. V případě výkonnějšího modelu GTX 1050 Ti je taktováno na 1455 MHz a nabízí 768 stream procesorů, 48 texturovacích jednotek a 32 rasterizačních jednotek. Pro úplnost dodejme, že jsou k dispozici 4 GB grafické paměti, jež pracuje na frekvenci 1354 MHz.

Foto: archív výrobce

GTX 1050 v provedení od společnosti Gigabyte

U karty GTX 1050 je jádro osekáno. Nabízí takt pouze 1392 MHz, 640 stream procesorů a 40 texturovacích jednotek. Rasterizačních jednotek je nicméně k dispozici opět stejné množství, tedy 32. Klesla však kapacita grafické paměti na poloviční hodnotu – 2GB paměť běží na taktu 1290 MHz.

Výrobce tvrdí, že obě karty jsou schopné podávat dostatečný výkon v rozlišení Full HD pro většinu aktuálně dostupných her, a to aniž by se uživatel musel nějak dramaticky omezovat v nastavení detailů, stínů a dalších grafických prvků. Novinky cílí především na fanoušky tzv. eSport titulů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám