Hlavní obsah

Photokina 2016: Na světě je první paměťová karta s kapacitou 1000 GB

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín nad Rýnem

Fotografie ve vysokém rozlišení i videa ve standardu 4K neustále zvyšují nároky na kapacitu datových úložišť. Na to reagují i samotní výrobci, kteří neustále hledají nové cesty, jak zvětšovat paměťové karty, jež se používají ve fotoaparátech a kamerách nejčastěji. Společnost SanDisk tak nyní ukázala první kartu s rekordní kapacitou 1000 GB, tedy 1 TB.

Foto: archív výrobce

Prototyp SDXC karty s kapacitou 1 TB

Článek

Novinka od společnosti SanDisk byla představena na fotografickém veletrhu Photokina 2016, který v tomto týdnu probíhá v německém Kolíně nad Rýnem.

V současnosti jsou přitom v obchodech k dostání pouze karty, které se chlubí poloviční kapacitou, tedy 512 GB. Pro bližší představu o tom, jak je hodnota 1 TB v praxi velká – nabízí dostatečný prostor pro uložení 48 hodin videí v rozlišení 4K. Zároveň se na ní vejde 132 hodin videí ve standardu Full HD a více než 220 tisíc fotografií s rozlišením 10 megapixelů. Jaké jsou přenosové rychlosti novinky, výrobce zatím neprozradil.

V kamerách, fotoaparátech i počítačích

Karta je primárně určena pro fotoaparáty a digitální videokamery. Samozřejmě uplatnění nalezne také v nejrůznějších multimediálních přehrávačích či jako datové úložiště pro miniaturní sestavy.

V mobilech a tabletech se bohužel s využitím novinky příliš nepočítá, neboť tato zařízení většinou používají menší microSD karty. Model představený na veletrhu v Kolíně nad Rýnem proti tomu staví na standardu SDXC.

Zatím jde jen o prototyp

Novinka je zatím pouhým prototypem a výrobce v tuto chvíli vůbec neprozradil, kdy by se měla finální verze objevit na pultech obchodů.

Otazník visí také nad případnou pořizovací cenou. Vzhledem k tomu, že SanDisk nabízí v současnosti svůj jediný 512GB model za více než deset tisíc korun, lze předpokládat, že cenovka bude v případě 1TB modelu přinejmenším dvojnásobná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám