Hlavní obsah

Miniaturní počítač si za pár stovek koupilo 10 miliónů lidí

Novinky, ort

Miniaturní počítač Raspberry Pi, který se aktuálně nabízí už ve třetí verzi, si koupilo deset miliónů lidí. Informovala o tom britská nadace Raspberry Pi Foundantion, jež tento počítač – doslova za pár stokorun – vyrábí.

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

Článek

První generace Raspberry Pi si odbyla premiéru už na konci roku 2011, byť do prodeje se dostala až o rok později. Už tehdy vzbudila velký rozruch svou pořizovací cenou – v přepočtu za méně než 600 Kč totiž tehdy žádný výrobce podobné zařízení nenabízel.

Klasickému počítači se však tehdejší novinka podobala jen velmi vzdáleně. Aby se co nejvíce snížily výrobní náklady, neměla ani vlastní počítačovou skříň.

Srdcem počítače Raspberry Pi byl procesor ARM11 (architektura ARMv6) o frekvenci 700 MHz, jehož různé verze byly tehdy běžně používány v chytrých mobilních telefonech. Ten nabízel dostatečný výkon i pro hraní akční 3D střílečky Quake III Arena. [celá zpráva]

K procesoru byla v levnější modelové verzi připojena 128MB velká operační paměť SDRAM. Jako pevný disk sloužila paměťová SD karta, pro kterou byl na druhé straně zařízení slot.

K připojení klávesnice či myši byl určen USB hub, který v první verzi pojmul až dvě zařízení. V rozšířené dražší verzi pak byly dostupné přímo dva USB porty či síťový ethernet s rychlostí 100 Mbit/s. Spotřeba celého počítače nebyla při zatížení vyšší než 1 W.

V současnosti je v prodeji Raspberry Pi 3. Jeho hlavní předností je vyšší výkon, což se ale pochopitelně promítlo i do jeho prodejní ceny. V obchodech se tento počítač nabízí za 35 dolarů, tedy za necelých 850 Kč.

Foto: archív výrobce

Raspberry Pi 3

Boom miniaturních počítačů

Právě úspěch počítače Raspberry Pi odstartoval doslova boom miniaturních počítačů. Ty nejmenší jsou velké asi jako krabička cigaret. Jsou zpravidla postaveny na podobných součástkách, jakými jsou vyzbrojeny také chytré telefony a počítačové tablety. Jejich výkon se tedy zpravidla nemůže měřit s klasickými sestavami, přesto stačí na přehrávání videa ve vysokém rozlišení i na procházení webových stránek.

Místo operačních systémů, které mají klasické sestavy, jsou tyto stroje vybaveny mobilními platformami – především Androidem. Tento systém totiž není na jednotlivé součástky tak náročný jako například poslední generace Windows od Microsoftu.

Odezva systému je u těch nejlevnějších sestav s cenou okolo jednoho a dvou tisíc korun o něco pomalejší. I přesto si levné stroje cestu k zákazníkům našly. Je totiž možné je používat u TV jako HTPC, tedy domácí počítačové kino. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám