Hlavní obsah

Nikon ukázal novou zrcadlovku D3400. Dokáže se připojit k mobilu i tabletu

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Nikon na konci minulého týdne odhalila novou digitální zrcadlovku D3400, která svou nízkou cenou bude cílit především na amatéry a fotografické nadšence. Novinka přináší především podporu bezdrátové komunikace s chytrými telefony a tablety, která doposud byla výsadou výrazně dražších přístrojů.

Foto: archív výrobce

Nikon D3400

Článek

Nikon D3400 je stejně jako předchůdce vybaven CMOS snímačem s rozlišením 24,2 megapixelu. Samozřejmostí je už v dnešní době možnost natáčet video ve vysokém rozlišení (Full HD), a to až při 60 snímcích za sekundu. Standard 4k je výsadou až dražších modelů.

Vylepšení se dočkala citlivost snímače, nově je k dispozici až ISO 25 600. To jinými slovy znamená, že přístroj je schopen pořizovat momentky i za velmi špatných světelných podmínek. Byť lze předpokládat, že při nastavení maximální hodnoty bude ve výsledných momentkách již citelně znatelný šum.

Foto: archív výrobce

Nikon D3400

Foto: archív výrobce

Nikon D3400

Úplnou novinkou je použití technologie SnapBridge. Jde v podstatě o funkci, díky které může zrcadlovka komunikovat bezdrátově s chytrým telefonem nebo počítačovým tabletem. Využíván je k tomu standard bluetooth.

Díky spárování se smartphonem nebo tabletem mohou být pořízené momentky automaticky odesílány na mobilní zařízení. V první řadě jsou tak pochopitelně zálohovány pro případ ztráty či poškození fotoaparátu, v druhé řadě pak mohou být snímky v podstatě okamžitě sdíleny prostřednictvím sociálních sítí, případně odeslány e-mailem.

„Fotoaparát D3400 představuje výrazné doplnění úspěšné řady přístrojů Nikon D3000. Přístroj přebírá osvědčené špičkové technologie z digitálních jednookých zrcadlovek Nikon vyšších kategorií a nadále nabízí snadné použití, které je charakteristickým rysem těchto fotoaparátů pro začátečníky. Zejména trvalé propojení fotoaparátu zajišťované funkcí SnapBridge znamená, že lidé mohou zkoumat ‚skutečnou‘ fotografii a stále mít k dispozici propojitelnost, na jakou jsou zvyklí z oblasti chytrých telefonů,“ uvedl Jordi Brinkman, produktový manažer společnosti Nikon Europe.

Foto: archív výrobce

Nikon D3400

Foto: archív výrobce

Nikon D3400

Zaostřovacích bodů je k dispozici 11, přičemž snímky je možné prohlížet na třípalcovém displeji. Výrobce u novinky zapracoval také na výdrži baterie. Přestože je přístroj vybaven stejným akumulátorem jako předchůdce, je možné s ním na jedno nabití pořídit více snímků – až 1200.

Na pultech obchodů se Nikon D3400 objeví v průběhu září, a to v černém a červeném provedení.

Na rozdíl od celé řady konkurentů jej nicméně půjde zakoupit výhradně v sadě s nějakým objektivem, nikoli jako samotné tělo. Nejlevněji vyjde kombinace se základním sklem 18-55 NON VR, která se bude nabízet za bezmála 15 000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám