Hlavní obsah

Čínskému mobilnímu gigantu se nedaří. Zájem o levné smartphony opadá

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Xiaomi se prosadila v domovské Číně i ve světě jako výrobce slušně vybavených telefonů se zajímavou cenovkou. V posledních měsících však tato strategie příliš nefunguje a je to vidět především na prodejích. Upozornila na to analytická společnost Strategy Analytics.

Foto: archív výrobce

Chytrý telefon Xiaomi Mi 5 (ilustrační foto)

Článek

Čínský podnik byl v minulosti často srovnáván s legendárním Applem. Zástupci Xiaomi totiž dokázali během pár let proměnit téměř neznámou firmu v nadnárodní gigant. V minulých letech tak byla společnost často dávána za příklad správně fungujícího byznysu.

Jenže po strmém růstu přichází i poměrně strmý pád. Xiaomi je sice aktuálně druhým největším čínským výrobcem, v globálním žebříčku však ve druhém čtvrtletí úplně vypadl z pětky nejpopulárnějších mobilních společností.

„Druhé čtvrtletí je pro Xiaomi opět zklamáním. Globální dodávky smartphonů tohoto výrobce poklesly za uplynulé tři měsíce v meziročním srovnání o 26 %. Celkové tržby pak klesly o 19 %,“ konstatovala analytička I-wen Wu ze společnosti Strategy Analytics.

Podle ní je to vina především neustále sílící konkurence, stejně jako klesající zájem zákazníků o levnější smarpthony. „Expanze v zahraničí se prakticky zastavila, což je jeden z důvodů, který vedl k neuspokojivým čtvrtletním výsledkům. Zástupci Xiaomi musí rychle jednat, aby pokles otočili,“ doplnila analytička.

Hledání nových cest

Čínský mobilní gigant evidentně už nové cesty, jak zvýšit tržby, hledat začal. Minulý měsíc totiž světu ukázal svůj první notebook. Model zvaný Mi Notebook Air se bude vyrábět ve dvou různých provedeních, která se budou lišit velikostí displeje i výkonem. [celá zpráva]

Základ nabídky bude tvořit menší Mi Notebook Air, který bude vybaven 12,5palcovým displejem s rozlišením Full HD, tedy 1920 x 1080 obrazových bodů. Ten dostal do vínku procesor Intel Core M3 a integrovanou grafickou kartu.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Notebook Air

Dostatek výkonu pro chod operačního systému Windows 10 pak zajišťují 4 GB operační paměti. Pro uložení dat je pak k dispozici 128GB SSD jednotka. Laptop má nicméně ještě jednu šachtu volnou, aby bylo možné připojit i druhý disk. Všechny tyto součástky se podařilo vtěsnat do těla s tloušťkou 12,9 mm a hmotností 1,07 kg.

Druhá, větší verze bude lákat na displej s úhlopříčkou 13,3 palce, který rovněž nabídne rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů. Tento stroj má k dispozici výkonnější procesor Intel Core i5, dedikovanou grafickou kartu Nvidia GeForce 940MX, 8 GB operační paměti a 256GB SSD jednotku. Opět nechybí volný slot pro vložení druhého disku.

Hmotnost činí v případě větší varianty 1,28 kg. Mírně narostla také tloušťka, a to na 14,8 mm. Zástupci společnosti Xiaomi během slavnostního odhalení nicméně zdůraznili, že větší Mi Notebook Air je stále tenčí než konkurence od Applu. Naráželi patrně na MacBook Air, který je aktuálně nejtenčím laptopem v portfoliu amerického počítačového gigantu – jeho tloušťka je 1,7 cm.

Foto: archív výrobce

Xiaomi Mi Notebook Air

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám