Hlavní obsah

Samsung má SSD disk s kapacitou 15 TB. Stojí jako nové auto

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung uvedla do prodeje velmi zajímavou SSD jednotku. Model s krkolomným názvem PM1633a má totiž úctyhodnou kapacitu 15 TB, o čemž si většina aktuálně nabízených modelů může nechat tak maximálně zdát. Vysoké kapacitě ale odpovídá i pořizovací cena.

Foto: archív výrobce

SSD jednotka Samsung PM1633a

Článek

SSD jednotky se těší v posledních letech stále větší popularitě. Neobsahují totiž žádné pohyblivé součástky, díky čemuž jsou proti klasickým diskům daleko rychlejší. Například nový model Samsung PM1633a slibuje propustnost až 1200 MB/s. Pro srovnání rychlosti obyčejných pevných disků bývají velmi často desetkrát nižší.

Pevné disky přesto SSD jednotkám doposud zdatně konkurovaly, protože nabízely výrazně vyšší kapacity úložného prostoru.

V tuzemských obchodech jsou ty nejlepší SSD jednotky vyzbrojeny kapacitami 1 TB či 2 TB, častěji se však prodávají daleko menší modely – s kapacitou 128 GB či 256 GB, jejichž cena se pohybuje okolo dvou až tří tisíc korun. Za stejnou částku se přitom dají bez problémů pořídit klasické 2TB pevné disky.

Malé balení, velká kapacita

I když pomineme vyšší cenu, větší SSD jednotky se zkrátka nenabízely, a tak uživatelé byli odkázáni stále na hlučné pevné disky. Tedy až doposud. S modelem PM1633a totiž jihokorejský elektronický gigant boří všechny předsudky – kapacita 15 TB ve 2,5palcovém balení je fantastická.

Masového rozšíření se přesto novinka patrně nedočká. SSD jednotka od společnosti Samsung totiž stojí 10 000 dolarů, tedy v přepočtu bezmála čtvrt miliónu korun. To je suma, za kterou se dá v Česku koupit klidně extrémně výkonný herní počítač, nebo i nové auto.

Výrobce nicméně s modelem PM1633a na širokou veřejnost necílí. Uplatnění by měla tato SSD jednotka najít především v serverech, kde je kladen velký důraz na rychlost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám