Hlavní obsah

Mobilní svět má novou modlu, Qualcomm ukázal nejvýkonnější čipset pro smartphony

Novinky, mif

Čipset Snapdragon 820 od společnosti Qualcomm představuje aktuálně to nejvýkonnější ze světa chytrých telefonů. Už v letošním roce by se však měly na pultech obchodů objevit první přístroje, které nabídnou ještě vyšší výkon. Společnost Qualcomm totiž odhalila vylepšenou čipovou sadu Snapdragon 821.

Foto: archív výrobce

Mobilní čipset Snapdragon 821

Článek

Novinka by měla nabízet zhruba o deset procent vyšší výkon v porovnání s aktuálně nabízenými mobily, které jsou postavené na čipsetu Snapdragon 820.

Tento čtyřjádrový procesor měl totiž dvě jádra taktována na 2,2 GHz a další dvě na necelé 1,6 GHz. Nová verze 821 však nabízí u všech čtyř jader vyšší takty. Dvě jádra budou udávat pracovní tempo při 2,4 GHz a další dvě při hodnotě okolo 2 GHz.

Výkonnější bude i grafika

Výkonem si polepšil i grafický čip Adreno, u něj se takt zvýšil z 624 MHz na 650 MHz. To by se mělo pozitivně projevit především při hraní her.

Zatím žádný výrobce nepotvrdil, že se chystá na pulty obchodů uvést nový telefon postavený na novém čipsetu. Podle prohlášení zástupců společnosti Qualcomm bychom se však prvních přístrojů s novými procesory měli dočkat už v průběhu třetího čtvrtletí, tedy ještě před Vánoci.

Chystají se ještě rychlejší čipy

Snapdragon 821 se však z titulu nejvýkonnější mobilní čipset nebude radovat pravděpodobně příliš dlouho. Podle neoficiálních informací totiž již společnost Qualcomm pracuje na úplně nové procesorové rodině.

Konkrétně by mělo jít o modely 825, 828 a 830, které budou místo 14nm technologií vyrobené 10nm výrobním procesem. Jejich výkon by tak měl být ještě dramaticky vyšší.

Chystané čipsety přitom nejsou podle serveru AnandTech hudbou daleké budoucnosti. Odhaleny by měly být už příští rok v lednu na veletrhu CES, který se tradičně bude konat v americkém Las Vegas. To však výrobce zatím oficiálně nepotvrdil.

Reklama

Výběr článků

Načítám