Hlavní obsah

Na světě je první monitor z elektronického papíru

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výrobci monitorů se neustále předhánějí, kdo nabídne monitor s věrnějším podáním barev. Společnost Paperlike se však při návrhu nového modelu vydala úplně jinou cestou – vyrobila první monitor na světě z elektronického papíru. Je tedy černobílý, ale má celou řadu předností.

Foto: archív výrobce

Prototyp monitoru z elektronického papíru

Článek

Přednosti elektronického papíru jsou dobře známé už několik let, tato technologie se totiž používá u drtivé většiny čteček elektronických knih.

Monitory z elektronického papíru jsou prakticky vždy černobílé. Obrazovka u nich zpravidla nebývá podsvícená, díky čemuž je takový panel šetrnější k očím. Text je kontrastní a dobře čitelný klidně i v pravé poledne na ostrém slunci – displej se nikdy neleskne, naopak v noci si pro čtení musíte přisvítit lampičkou.

Foto: archív výrobce

Monitor by měl být šetrný k očím.

U textu můžete zvolit několik odstínů šedi a samozřejmě měnit velikost fontu. Elektronický papír však neumožňuje rychlé změny obrazu, při překreslování tak vždy chvilku čekáte. Z tohoto důvodu není prakticky možné takovéto čtečky použít pro sledování videí.

Vše výše řečené se týkalo čteček elektronických knih, platí to ale také o novém počítačovém monitoru od společnosti Paperlike. Ten by měl být podle tvůrců méně náročný pro oči, hodí se však výhradně na čtení textu.

Funguje i s tabletem

Monitor nabídne úhlopříčku 13,3 palce a rozlišení 1600 × 1200 obrazových bodů. K počítači se připojuje prostřednictvím USB portu. To mimochodem znamená, že je jej možné připojit klidně i k tabletu. Podporovány jsou operační systémy Windows a Mac OS X.

Foto: archív výrobce

Novinku půjde připojit klidně i k tabletu.

Díky napájení pomocí jednoho jediného USB kabelu je jasné, že spotřeba novinky bude velmi nízká. Lze předpokládat, že nebude vyšší než v případě externího disku. V porovnání s klasickým LCD panelem by mohla být spotřeba teoreticky až desetkrát nižší.

Některé důležité parametry novinky zatím tvůrci neprozradili. Jisté tak v současnosti není například ani to, jaká je obnovovací frekvence displeje. Ta je vcelku důležitá, protože rozhodne o tom, zda monitor bude vhodný skutečně jen pro čtení textu, nebo zda půjde využít i pro jiné účely – například animace a videa.

Monitor vyrobený z elektrického papíru je prozatím pouhým prototypem. Tvůrci na rozjetí masové výroby vybírali peníze prostřednictvím serveru Indiegogo, který nápadití jedinci používají k realizování svých nápadů.

Foto: archív výrobce

Prototyp monitoru z elektronického papíru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám