Hlavní obsah

Computex 2016: Nejvýkonnější procesor pro stolní počítače má deset jader

Novinky, ort

Především na hráče a ty nejnáročnější uživatele cílí nový procesor Intel Core i7-6950X Extreme Edition, který byl tento týden odhalen na veletrhu Computex v Tchaj-peji. Pozornost si vysloužil především tím, že jde o vůbec nejvýkonnější čip určený pro stolní počítače.

Foto: archív výrobce

Intel Core i7-6950X Extreme je aktuálně nejvýkonnějším procesorem pro stolní počítače na světě.

Článek

Verze Extreme Edition přináší zhruba o 25 % vyšší výkon, než tomu bylo u předchůdce. Ten byl uveden na pulty obchodů už před dvěma roky.

Novinka má deset fyzických jader, díky technologii hyperthreading však má 20 pracovních vláken. Tolik jader zatím žádný jiný procesor určený pro stolní počítače neměl. Zástupci společnosti Intel se na akci netajili tím, že právě to je jedna z největších předností, díky které se podařilo dosáhnout tak vysokého výkonu.

Zběhlejší uživatelé nicméně mohou namítat, že o žádnou revoluci nejde. Intel totiž pouze v segmentu určeném pro běžné spotřebitele nabídl něco, co už se dávno nabízí v kategorii pro využití v serverech. V těch totiž v dnešní době mohou tepat až 22jádrové procesory.

Vysoká spotřeba i cena

Případní zájemci musí nicméně počítat s tím, že procesor Intel Core i7-6950X Extreme Edition je pěkně nenasytný. Ze zásuvky si uzme 140 W, k této hodnotě je navíc potřeba připočítat spotřebu dalších komponent – grafické karty, disků, základní desky, ventilátorů apod. V konečném součtu tak spotřeba takto výkonné sestavy může být klidně i několik stovek wattů.

Pozitivní je, že nový procesor z rodiny Extreme Edition podporuje starou čipovou sadu Intel X99. Díky tomu tedy může pracovat i se staršími základními deskami, které jsou na pultech obchodů již nějaký ten pátek. Pokud uživatel bude chtít v sestavě použít výkonnější procesor, nemusí tak rovnou kupovat i novou základní desku.

Daní za vysoký výkon je pořizovací cena. Ta by se měla v tuzemských obchodech pohybovat okolo hranice 50 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám