Hlavní obsah

Na kartu o velikosti mince se vejdou desetitisíce fotek a hodiny 4K videí

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Samsung se chystá začít prodávat novou paměťovou kartu typu microSD, která bude nabízet úctyhodnou kapacitu 256 GB. Díky tomu je na ní možné uložit až 12 hodin videí v rozlišení 4K, 33 hodin videí ve standardu Full HD či více než 55 tisíc fotografií s rozlišením 10 megapixelů.

Foto: archív výrobce

Nová microSD karta od společnosti Samsung

Článek

Karty s takto velkým úložným prostorem se už nabízejí. Prakticky bez výjimky jde ale o modely o formátu SD, tedy výrazně větší modely, které se například v chytrých telefonech použít nedají.

Stejnou kapacitu se podařilo pánům inženýrům ze Samsungu natěsnat na kartu microSD, jež je zhruba čtyřikrát menší. Je tedy například drobnější než česká pětikoruna, která je průměrem srovnatelná s britskou librou.

Foto: archív výrobce

Porovnání velikosti microSD karty a mince

Právě díky kompaktním rozměrům je určena primárně pro smartphony a počítačové tablety, s příslušnou redukcí ji je možné použít také v digitálních fotoaparátech a v neposlední řadě také ve videokamerách.

Karta by měla nabídnout podle informací výrobce v praxi i velmi slušnou přenosovou rychlost. Číst data by měla být schopná při rychlosti až 95 MB/s a zapisovat rychlostí až 90 MB/s.

Konkurence je pomalejší

Pro srovnání microSD kartu s kapacitou 256 GB se chystá v následujících týdnech uvést do prodeje také konkurenční společnost Kingston. Ta však bude nabízet rychlost čtení pouze 45 MB/s a zápisu 10 MB/s.

Za vysokou kapacitu a rychlost si samozřejmě nechá výrobce zaplatit. Novinka od Samsungu by tak měla být od června dostupná na tuzemském trhu za cenu okolo 6500 Kč, zatímco konkurenční karta od Kingstonu se bude prodávat za necelé čtyři tisíce korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám