Hlavní obsah

Úspěch modulárních počítačů by mohla zhatit vysoká cena jednotlivých dílů

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tuzemských obchodech se v minulých týdnech začala prodávat první modulární počítačová sestava na světě. Model Revo Build od společnosti Acer má cenovku nastavenou poměrně rozumně, což se ale o jednotlivých dílech říci nedá. Právě to by mohlo ale úspěch novinky zhatit.

Foto: Profimedia.cz

Acer Revo Build

Článek

Acer Revo Build se podle nákupního rádce Zboží.cz prodává od 4 836 Kč. Přestože jde o základní model s procesorem Intel Celeron, jde o poměrně zajímavou cenu. Výkonnější verze s procesorem Core i3 vyjde už na 14 243 Kč, což ale stále není kdovíjak moc.

Při pohledu na jednotlivé moduly je však situace o poznání horší. K sestavě si případní zájemci mohou za 2490 Kč například pořídit speciální Audio Blok. Díky němu sestava získá podobné reproduktory, jakými se chlubí klasické notebooky. Obyčejné reprobedny se přitom k počítači dají pořídit už za pár stovek.

Foto: archív výrobce

Novinka od Aceru vylepšená o další díly.

Porovnávat jednotlivé ceny můžeme také při pohledu na HDD Blok. Jde v podstatě o díl obsahující pevný disk s kapacitou 1000 GB, který si výrobce cení na 3490 Kč. Stejné velké disky připojitelné přes USB se přitom dají běžně sehnat už za méně než polovinu, tedy za 1700 Kč.

Jak je tedy z řádků výše patrné, ceny jednotlivých dílů příliš příznivé nejsou. Je to zřejmě daň za líbivý vzhled. Moduly se totiž dají na základnu dále vrstvit podobně jako kostky lega, což u periférií připojitelných skrze klasické konektory možné není.

Co umí modulární počítač od Aceru

Modulární elektronika staví na velmi podobném principu. Když uživateli nějaký hardwarový díl v jeho přístroji nevyhovuje, jednoduše jej vymění za jiný, lepší.

Revo Build působí na první pohled velmi nenápadným dojmem. Černá krabička o velikosti 12,5 x 12,5 cm zaujme snad jen svým zářivě oranžovým víkem. Právě zmiňovaná horní část je ale daleko důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Je totiž vybavena speciálními pogo konektory, prostřednictvím nichž je možné snadno připojovat další výbavu – zmiňované moduly.

Foto: archív výrobce

Acer Revo Build - základní modul

V prodeji by se měla objevit celá řada dalších modulů, například záložní zdroj energie sloužící při výpadcích či výkonnější grafická karta.

Základna modelu Revo Build disponuje dvoujádrovým procesorem Intel Celeron N3050, 2 GB operační paměti a 32GB SSD jednotkou. Na té je předinstalovaný operační systém Windows 10. U výkonnější a logicky i dražší verze pak pracovní tempo udává procesor Intel Core i3 6100U, který má k dispozici 8 GB operační paměti a 1TB pevný disk v základu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám