Hlavní obsah

Největší světový výrobce hodinek bude konkurovat Applu. Ale jen částečně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší světový výrobce hodinek, švýcarská společnost Swatch, uvede na trh hodinky s platebními funkcemi Touch Zero One. Firma tak zřejmě reaguje na nástup chytrých hodinek od americké společnosti Apple, která svůj nový výrobek ukázala teprve v pondělí. Swatch chce své hodinky vybavit levnými programovatelnými čipy, které uživatelům umožní platit jen pohybem zápěstí. Nepůjde tak o plnohodnotné chytré hodinky.

Foto: Profimedia.cz

Šéf společnosti Swatch Nick Hayek s novými hodinkami Touch Zero One

Článek

Swatch Group začne hodinky vybavené platební technologií NFC nabízet do dvou měsíců, řekl šéf podniku Nick Hayek. „Jsme světoví přeborníci ve vkládání chytrých funkcí do hodinek. Nechceme vyrábět miniaturní mobilní telefon na vaše zápěstí. To můžou dělat jiní," prohlásil podle agentury Reuters Hayek.

Swatch v rámci zajištění plateb prostřednictvím hodinek navázal spolupráci s čínskou asociací China UnionPay, s jednou švýcarskou bankou a také s jedním velkým vydavatelem platebních karet. Firma název nesdělila, jde prý ale o olympijského sponzora. Podle Reuters je to zřejmě společnost Visa, která olympijské hry dlouhodobě podporuje.

Apple sází na pokročilé funkce

Chytré hodinky od Applu mají fungovat jako příslušenství pro chytrý telefon iPhone, zároveň však budou do určité míry suplovat jeho funkce. Novinka sází na velmi jednoduché a intuitivní ovládání. Prakticky vše uděláte na malém dotykovém displeji jen pár kliky.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Applu Tim Cook s chytrými hodinkami Watch

Stejně jako nejrůznější fitness náramky budou chytré hodinky s logem nakousnutého jablka také hlídat zdravotní stav uživatele – počítat kroky, spálené kalorie apod. A když se budete málo hýbat? Jednoduše vám řeknou, že je na čase s tím něco dělat.

Na rozdíl od většiny konkurenčních modelů půjde s novinkou také telefonovat. Většina chytrých hodinek totiž zvládá pouze zobrazit příchozí hovor a uživatel vždy musí pro jeho uskutečnění vzít ro ruky chytrý telefon. Apple Watch však mají zabudovaný mikrofon i reproduktor, takže přímo s nimi bude možné telefonovat podobně jako s bluetooth handsfree. Bez iPhonu v kapse se ale samozřejmě neobejdou, v něm je totiž vložena SIM karta.

Chytré hodinky Apple Watch se začnou prodávat 24. dubna. Firma je podrobněji představila v pondělí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Agent 007 letos v bondovce vymění hodinky

Švýcarská značka Omega je od bondovky Zlaté oko z roku 1995 partnerem této slavné série o agentovi 007, považovalo se tak za jisté, že před listopadovým...

Oris má další jazzovou limitku

Švýcarská značka Oris představovala v minulých letech pravidelně limitované edice hodinek věnované významným jazzovým hudebníkům. A letošek není výjimkou. Na...

Výběr článků

Načítám