Hlavní obsah

Levný papírový počítač se v Česku prodává za 3300 korun

Novinky, zgl

Společnost VIA představila na začátku roku levný počítač APC Paper, který vzbudil rozruch především kvůli tomu, že je vyroben z papíru. Nyní tato novinka přichází i na tuzemský trh. Podle nákupního rádce Zboží.cz lze unikátní přístroj zakoupit za 3300 korun.

Foto: VIA

APC Paper

Článek

Z recyklované vlnité lepenky je vyrobena téměř celá počítačová skříň modelu APC Paper, pouze hlavní obvodová konstrukce je kvůli ochraně jednotlivých součástek z hliníku. Případného požáru kvůli přehřátí se ale zájemci obávat nemusí.

Foto: VIA

APC Paper

Výkon sestavy totiž odpovídá nízké ceně. Základem je procesor ARM Cortex-A9 taktovaný na 800 MHz, který má k dispozici 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor. Dokonce i některé chytré telefony jsou v dnešní době rychlejší.

APC Paper běží na operačním systému Android. S ohledem na výkon může sestava posloužit jako jednoduchý kancelářský stroj i multimediální televizní centrum. Samozřejmostí jsou dva USB konektory, gigabitový ethernet či grafický HDMI výstup.

Levných počítačů je jako máku

Na trhu to ale novinka nebude mít vůbec jednoduché. Byť nabízí atraktivní design, v prodeji je již řada zajímavých levných počítačů. Příkladem může být zařízení nazývané MiniPC MK802, které od loňského roku prodává společnost RikoMagic. Pořídit jej je možné za necelých tisíc korun.

Foto: RikoMagic

MiniPC MK802

Srdcem miniaturního PC je jednojádrový procesor Cortex-A8 taktovaný na 1,5 GHz. K dispozici je 512 MB operační paměti a 4GB úložný prostor, který je navíc možné rozšířit díky paměťovým kartám typu microSD. Nechybí ani podpora bezdrátového standardu WiFi pro připojení k internetu.

MiniPC MK802 je vybaveno HDMI výstupem a klasickým USB konektorem. Problém tak nebude připojit jej prakticky ke všem novým monitorům a dokonce i televizorům, u kterých může fungovat jako levné multimediální centrum. Podporováno je i Full HD rozlišení.

Uvedení vlastního miniaturního počítače s příznivou cenou avizovala už také společnost Dell na veletrhu CES 2013 v Las Vegas. Jmenovat se bude Ophelia. [celá zpráva]

Foto: Dell

Porovnání velikosti počítače Dell Ophelia s brýlemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám