Hlavní obsah

Prodeje tabletů lámou rekordy, ceny jsou na historickém minimu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej počítačových tabletů v posledním čtvrtletí loňského roku vzrostl meziročně o 75 procent na rekordních 52,5 miliónu. Největším prodejcem zůstává americká firma Apple se svým přístrojem iPad, její podíl na trhu však kvůli rostoucí konkurenci klesá. Vyplývá to z údajů, které zveřejnila výzkumná společnost International Data Corp. (IDC).

Foto: Apple

iPad Mini

Článek

Zájem o tablety zvyšuje rostoucí nabídka těchto přístrojů a pokles cen. Naopak prodej osobních počítačů podle IDC v posledních třech měsících roku klesl o 6,4 procenta na 89,8 miliónu.

Jedničkou na trhu s tablety zůstala firma Apple, jejíž dodávky se zvýšily o 48 procent na 22,9 miliónu přístrojů. Pro srovnání největší prodejce osobních počítačů Hewlett-Packard ve stejném období prodal 15 miliónů osobních počítačů. Podíl Applu na trhu se však kvůli vysoké konkurenci snížil na 44 procent z 52 procent předloni.

Foto: Samsung

Druhou generaci Galaxy Tabu nabízí Samsung také v menší sedmipalcové verzi

Dodávky jihokorejské firmy Samsung Electronics, která vyrábí tablet Galaxy, se více než ztrojnásobily na 7,9 miliónu přístrojů a podíl na trhu se více než zdvojnásobil na 15,1 procenta ze 7,3 procenta.

Třetí příčka patří firmě Amazon, její podíl však ve čtvrtletí klesl. V první pětce největších prodejců jsou ještě firmy AsusTek Computer a Barnes & Noble. IDC upozornila, že mezi pět největších se zatím nedostala firma Microsoft, která před Vánocemi nabídla svůj tablet Surface s novou verzí Windows 8. Microsoft dodal ve čtvrtletí na trh zhruba 900 000 svých tabletů, napsaly agentury AP a Reuters.

Foto: Amazon

Nový Kindle Fire

Vysokým prodejům počítačových tabletů napomáhají především nízké ceny, které jsou aktuálně na historickém minimu. Zatímco ještě před Vánocemi se nejlevnější přístroje nabízely za více než dva tisíce korun, povánoční výprodeje tuto pomyslnou hranici prolomily. Základní modely se dnes dají pořídit už za 1700 Kč.

Za méně než dva tisíce je možné aktuálně zakoupit podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam, tablety Eaget FAMILY N7A, GoClever TAB R75 7 a Prestigio Multipad PMP3270B. [celá zpráva]

Foto: Zboží.cz

Nejlevnější počítačové tablety podle nákupního rádce Zboží.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám