Hlavní obsah

Americká komise přezkoumá, zda může Apple prodávat iPhony a iPady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) přezkoumá rozhodnutí soudce, podle kterého Apple neporušil patenty jihokorejské společnosti Samsung Electronics při výrobě svých přístrojů iPod Touch, iPhone a iPad. Závěrečné rozhodnutí má padnout v lednu. Pokud by ITC zjistila, že Apple patenty porušil, mohl by být zakázán prodej jeho přístrojů v USA.

Foto: Reuters

iPad

Článek

Soudce správního soudu při ITC v předběžném rozhodnutí v září uvedl, že Apple patenty neporušil. ITC, která může rozhodnutí soudu podpořit, se však rozhodla, že se bude touto záležitostí dále zabývat.

ITC uvedla, že požádala o instrukce, jak by měla rozhodovat o patentech spojených se standardy, u kterých se obvykle očekává, že budou poskytnuté k licenci široké škále firem za spravedlivých, přiměřených a nediskriminačních podmínek. Použití standardů zajistí, že přístroje jsou schopné spolupracovat. Některé antimonopolní orgány tvrdí, že je špatné, aby firmy, které vlastní tyto patenty, žádaly o zákaz prodeje přístrojů, které porušují tyto patenty, vyjma mimořádných případů.

Patentová válka se mezi oběma společnostmi táhne už od loňského dubna. Apple tehdy ve Spojených státech obvinil Samsung, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy "otrocky" kopírují jeho produkty iPhone a iPad. Podle Samsungu naopak porušuje Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to u chytrých telefonů iPhone i počítačových tabletů iPad.

V právních bitvách je zatím úspěšnější Apple. Soud v Kalifornii totiž na konci srpna rozhodl, že Samsung musí svému konkurentovi za zneužití patentů zaplatit 1,05 miliardy USD (20,9 miliardy Kč). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám