Hlavní obsah

Zisk společnosti Yahoo poklesl - ale méně, než se investoři obávali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká internetová společnost Yahoo vytvořila ve druhém čtvrtletí čistý zisk 131 miliónů dolarů (asi 1,89 miliardy Kč), což je meziroční pokles o téměř 19 procent. Výsledek zaostal za odhady analytiků a generální ředitel Jerry Yang řekl, že čtvrtletí bylo pro firmu náročnější než jindy. Yang chce ale ve funkci zůstat. Zisk na akcii činil devět centů proti 11 centům před rokem.

Článek

Wall Street v průměru předpovídal zisk na akcii deset centů. Čisté výnosy bez plateb sesterským webům dosáhly 1,35 miliardy dolarů, a vzrostly tak zhruba o osm procent. Analytici čekali růst na 1,37 miliardy dolarů. Podnik se během čtvrtletí zabýval kromě jiného snahou o převzetí, které mu nabídla společnost Microsoft.

Ta zájem deklarovala už v únoru, ale až v dalších měsících došlo na konkrétnější jednání. Yahoo nakonec nabídku odmítlo jako příliš nízkou. Do jednání se pak vložil aktivistický investor Carl Icahn, který pohrozil střetem na valné hromadě. Management sdělil, že vyhlídky na další období se nemění, což investory zajímalo více než samotné výsledky.

Akcie firmy proto po zveřejnění zprávy zamířily vzhůru a připsaly si téměř 2,8 procenta. "Investoři byli připraveni na nejhorší. Ty výsledky jsou špatné, ale ve srovnání s tím, co se očekávalo, to zase tak zlé není," podotkl k výsledkům analytik společnosti Sanford Bernstein Jeffrey Lindsay.

O budoucnosti Yahoo rozhodne valná hromada

Valná hromada firmy se měla už dávno konat, podnik ji ale odložil až na 1. srpna. Icahn, který už v Yahoo ovládá významný menšinový podíl, chtěl hlasovat o odvolání celého řídícího týmu, na jehož místo by dosadil vlastní lidi.

Yahoo ale nyní s Icahnem uzavřelo dohodu a nechá jej spolu s dalšími dvěma společníky vstoupit do správní rady. Finanční ředitel Blake Jorgensen řekl, že Yahoo nemění finanční výhled na zbytek roku, i když hospodářské problémy v USA nepříznivě ovlivňují reklamní trh.

"Jsme (s výsledky) celkem spokojeni, když přihlédneme k všem těm událostem a ekonomice," řekl podle agentury Reuters Jorgensen. Yang, který Yahoo před lety zakládal, problémy nijak neskrýval. Dokonce řekl, že na firmu ve čtvrtletí několikrát přišel "bolehlav", a to hlavně v souvislosti s Microsoftem.

Yang nicméně řekl, že přetahování s Microsoftem není nic mimořádného a k byznysu patří. Ve funkci ředitele chce prý zůstat i nadále. Navzdory problémům s Microsoftem a Icahnem ale Yahoo zůstává otevřeno novým transakcím, pokud by byly pro firmu příznivé. "Posuzovali jsme snad všechny alternativy, které si jen dovedete představit, pokud jde o to, jak firmu nejlépe nasměrovat do budoucna," řekl Yang na schůzce s analytiky ke zveřejnění výsledků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám