Hlavní obsah

Zhorší se dostupnost elektroniky? Apple pozastavil objednávky od Pegatronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cupertino (USA)/Tchaj-pej

Americká společnost Apple pozastavila nové objednávky od tchajwanské firmy Pegatron. Příčinou je porušování pracovního práva v čínských továrnách firmy, uvedla dnes agentura DPA. Apple před několika týdny zjistil, že společnost porušila kodex chování pro dodavatele při zaměstnávání studentů.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pegatron je jedním z několika tchajwanských dodavatelů a je nedílnou součástí dodavatelského řetězce Applu. Mezi největší dodavatele patří Foxconn, který je hlavním montážním závodem pro iPhony.

Pegatron nesprávně označil studentské pracovníky a falšoval jejich záznamy, aby zamaskoval porušování kodexu. Umožnil tak studentům vykonávat práci, která je mimo jejich obor, a nechal je pracovat na noční a přesčas, uvedl Apple. Pegatron tak zatím nezíská od Applu žádné nové objednávky, dokud nenapraví všechny chyby.

Důkazy o nucené práci nebo zaměstnávání nezletilých Apple při vyšetřování nezjistil. Pegatron také propustil manažera, který měl dohled nad programem zaměstnávání studentů.

Děti zemřely nebo byly zmrzačeny. Konžské rodiny žalují technologické giganty kvůli kobaltu

Internet a PC

Aktivisté z oblasti pracovního práva už dlouho firmu Apple kritizují kvůli pracovním podmínkám u jeho hlavních dodavatelů. Apple na tato obvinění reagoval rozsáhlým vyšetřováním. V roce 2017 Apple a Foxconn oznámily, že objevily v čínské továrně malý počet studentů pracujících přesčas, čímž byl porušen pracovní zákon.

Studentský pracovní program Applu má zajistit, aby práce studenta-stážisty souvisela s jeho hlavním oborem. Zakazuje také přesčasy nebo noční směny. Apple dodal, že Pegatron vyvinul mimořádné úsilí, aby se vyhnul kontrolním mechanismům.

Zatím není jasné, jak rozhodnutí Applu může ovlivnit Pegatron, poznamenala agentura Reuters. Firma loni zvýšila zisk o 74 procent na 19,3 miliardy tchajwanských dolarů (15,1 miliardy Kč).

Zhorší se dostupnost?

Zástupci amerického počítačového gigantu nekomentovali oficiálně ani obavy z toho, že by rozhodnutí o pozastavení objednávek od Pegatronu mohlo nějak ovlivnit dostupnost elektroniky s logem nakousnutého jablka.

Už nyní totiž musí dodavatelské řetězce jet naplno, aby se uspokojila před Vánocemi vysoká poptávka ze strany zákazníků. Zájem o některé novinky je přitom tak vysoký, že čekací lhůty se protahují v některých případech i na déle než měsíc. Platí to o některých verzích nejnovějších iPhonů 12, ale také například o některých modelech chytrých hodinek Apple Watch Series 6.

IPhony 12 Pro jsou stále nedostatkovým zbožím

Mobil

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám