Hlavní obsah

Zčernaly tisíce internetových stránek po celém světě, protestují proti cenzuře

Novinky, jky

Nejen anglická verze internetové encyklopedie Wikipedia bojuje proti připravované legislativě v USA. Ta by měla podle mnohých v praxi zavést cenzuru internetu, ačkoli by se maskovala jako boj proti pirátství. Do protestu se zapojily mnohé světové weby. Zčernaly tak tisíce dalších významných i méně významných stránek. Giganti jako Twitter, Facebook či eBay však akci ignorují.

Foto: Wikipedia

Tato hláška se celou středu objevuje na britské Wikipedii místo hledaného výrazu.

Článek

Wikipedia zčernáním svých stránek (tzv. blackoutem) protestuje proti navrhnutým zákonům, které by měly omezovat internetové pirátství. Sám zakladatel informačního portálu Jimmy Wales tvrdí, že by navrhované zákony ohrozily svobodu na síti i volný přístup k informacím.

Protestu se účastní například weby jako Mozilla, WordPress, reddit, Flickr a mnohé další. Kompletní seznam webů, které se protestu účastní, či účast přislíbily, můžete nalézt ZDE.

Foto: Mozilla

Zástupci Mozilly ohlásili, že toto hlášení se na stránce objeví v průběhu středy.

Pokud by vstoupily zákony v platnost, mohly by americké úřady od společností zajišťujících připojení k internetu vyžadovat, aby zablokovaly všechny stránky, v nichž se objeví odkazy na nelegální kopie filmů či hudby. Internetové vyhledávače by zase nesměly zobrazovat výsledky, na nichž jsou odkazy vedoucí k nelegálnímu obsahu.

"Je to unáhleně sepsaná legislativa, která je nebezpečná pro otevřený internet," napsal zakladatel Wikipedie Jimmy Wales. Vyjádřil také potěšení nad tím, že Bílý dům se k zákonům staví kriticky.

Reklama

Výběr článků

Načítám