Hlavní obsah

Zázrak se nekoná, bitcoin zůstává na nízké hodnotě

Novinky, mif

Po velkém pádu, který zasáhl nejznámější kyberměnu na světě, zůstává bitcoin stále na nízkých kurzech. Kurz je aktuálně 8412 dolarů, tedy v přepočtu 192 600 Kč. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Přesně před týdnem se jedna virtuální mince bitcoinu obchodovala za 9963 dolarů, tedy podle aktuálního kurzu zhruba 228 200 korun. Postupně však kurz klesal, až se v druhé polovině minulého týdne přiblížil pomyslné hranici 8500 dolarů (194 600 Kč). To byla nejnižší hodnota za celý únor.

Ani přetočení kalendáře na nový měsíc však pro majitele bitcoinů příliš optimistické není. Kurz se stále pohybuje okolo takto nízkých hodnot, i když výjimku nepředstavují drobné výkyvy klidně i o 200 dolarů (4600 Kč) během jediného dne.

Boháči a ztroskotanci. Jak bitcoiny měnily životy lidí

Internet a PC

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit klidně i v řádu několika tisíc korun.

Největší hodnotu měly bitcoiny na přelomu let 2017 a 2018. Tehdy se kurz vyšplhal až na 20 000 dolarů, tedy v přepočtu na 464 000 Kč. V roce 2019 však kurz postupně klesal až pod hranici 4000 dolarů (93 000 Kč).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za poslední týden

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Kurz bitcoinu zažil obří pád

Jeden z největších pádů za celý měsíc zažila tento týden kybernetická měna bitcoin. Kurz klesl během pár dnů o více než 30 000 korun. Vyplývá to z informací...

Výběr článků

Načítám