Hlavní obsah

Zakladatel Amazonu Bezos opustí funkci výkonného ředitele

– Seattle • Aktualizováno

Zakladatel amerického internetového obchodu Amazon Jeff Bezos letos opustí funkci výkonného ředitele podniku. Nahradí ho Andy Jassy, který nyní řídí cloudové aktivity Amazonu. Bezos se stane výkonným předsedou správní rady podniku. Amazon v úterý rovněž oznámil, že jeho čtvrtletní tržby poprvé překonaly hranici 100 miliard dolarů.

Foto: Lindsey Wasson, Reuters

Šéf Amazonu a druhý nejbohatší muž světa Jeff Bezos

Článek

Bezos založil společnost Amazon v roce 1994 a časem z ní vytvořil největší internetový obchod na světě. V současnosti je Bezos podle indexu miliardářů agentury Bloomberg s majetkem v hodnotě 188 miliard dolarů (přes čtyři biliony Kč) druhým nejbohatším člověkem na světě za Elonem Muskem. Dlouho však žebříček sám vedl.

Výměna na postu výkonného ředitele by se měla uskutečnit během třetího čtvrtletí. "Jako výkonný předseda se budu nadále účastnit důležitých aktivit Amazonu," upozornil sedmapadesátiletý Bezos. Dodal, že zároveň získá více času a energie na své další zájmy.

Na covidu vydělali

Amazon v úterý oznámil, že ve čtvrtém čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o 44 procent na 125,6 miliardy dolarů. Čtvrtletní čistý zisk firma více než zdvojnásobila na 7,2 miliardy dolarů. Za celý loňský rok tak vydělala rekordních 21,3 miliardy dolarů, napsala agentura DPA.

Čtvrtletní tržby překonaly očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali na 119,7 miliardy dolarů. Amazon v poslední době těží ze silného růstu zájmu spotřebitelů o nákupy prostřednictvím internetu, který je důsledkem pandemie covidu-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám