Hlavní obsah

Zájem o nové iPhony překonal očekávání. Applu přesto klesl zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Čistý zisk americké technologické společnosti Apple ve čtvrtém finančním čtvrtletí meziročně klesl na 13,7 miliardy (asi 313 miliard Kč) z 14,1 miliardy dolarů (asi 322 miliard Kč). Tržby a prodej ale překonaly odhady a firma ve svém středečním sdělení zveřejněném po uzavření burz potěšila investory odhadem svátečních tržeb v závěrečném čtvrtletí. Akcie Applu v reakci posílily o dvě procenta.

Apple iPhone 11 je nejlevnějším telefonem v nabídce podnikuVideo: archív výrobce

 
Článek

Tržby výrobce iPhonů se meziročně zvýšily o dvě procenta na 64 miliard dolarů (1,4 bilionu Kč). Start prodeje nových iPhonů 11 se vyvíjel lépe, než se očekávalo. Dopomohl tomu i fakt, že americký počítačový gigant nasadil cenu základní jedenáctky velmi nízko.

Nejlevnější iPhone 11 se totiž nabízí v obchodech za 20 990 Kč, což je nejnižší cenovka, jakou Apple na svůj telefon kdy nalepil. V závislosti na kapacitě úložného prostoru se nicméně může vyšplhat až na 25 590 Kč. Velikost úložiště se přitom bude pohybovat mezi 64 a 256 GB.

Chytrý telefon iPhone 11 Pro od AppluVideo: archív výrobce

Foto: archív výrobce

Všechny tři nové iPhony vedle sebe

Verze Pro, které se budou nabízet ve dvou různých velikostech, jsou už ale citelně dražší. Základní varianta s 64GB prostorem vyjde na 29 990 Kč, v případě většího modelu iPhone 11 Pro Max pak na 32 990 Kč. Nicméně nejlepší provedení s 512GB úložištěm případné zájemce vyjde na 40 790 Kč, respektive na 43 790 Kč v případě verze Pro Max.

O jaké iPhony je největší zájem, zástupci Applu neprozradili. Je však nutné podotknout, že tržby ze samotného prodeje iPhonů v kvartálu, který skončil 28. září, přesto ve srovnání se stejným obdobím loňského roku klesly o devět procent.

Apple v tichosti ukázal prvotřídní sluchátka. Cena ale nepotěší

Hardware

Applu se je ale podařilo více než dorovnat růstem prodeje chytrých hodinek Apple Watch, bezdrátových sluchátek AirPods a příjmy z on-line služeb. Sluchátka i hodinky se letos dočkaly také nových modelů.

Firma očekává, že v závěrečném kvartálu letošního kalendářního roku by se její tržby mohly meziročně zvýšit o čtyři procenta. Apple zveřejnil jejich odhadované rozpětí mezi 85,5 a 89,5 miliardami dolarů (1,95 a 2,04 bilionu korun). Ve stejném období loni se mu obrat kvůli poklesu prodeje v Číně snížil na 84,3 miliardy (1,92 bilionu Kč).

Foto: Stephen Lam, Reuters

Apple Watch Series 5

Foto: archív výrobce

AirPods Pro

Reklama

Související témata:

Související články

Co umí nejlepší chytré telefony na trhu

Hned několik velkých výrobců mobilů odhalilo v uplynulých týdnech své nové vlajkové lodi. Novinky slibují v první řadě špičkový výkon, díky němuž dovedou...

Výběr článků

Načítám