Hlavní obsah

Zájem o kryptoměny vadne. Objem obchodování klesl proti loňsku o polovinu

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Popularita kybernetických měn, jako jsou například nejznámější bitcoiny, neustále klesá. Počet transakcí – tedy prodeje a nákupy virtuálních mincí – se totiž snížil proti konci loňského roku o polovinu. Vyplývá to z analýzy zveřejněné na webové stránce CryptoCompare, která sleduje aktuální trendy mezi kyberměnami.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ještě v prosinci loňského roku se denně směnily po celém světě virtuální mince za 17 miliard dolarů, tedy v přepočtu za 351 miliard Kč.

Letos v březnu však toto číslo kleslo na pouhých 9,1 miliardy dolarů (188 miliard Kč). Duben navíc ukázal, že trend je i nadále klesající – ve čtvrtém měsíci v roce obchodování kleslo na 7,4 miliardy dolarů (153 miliard Kč).

Agentura Reuters připomněla, že ve srovnání s jarem loňského roku je to stále 25krát vyšší hodnota. To je nicméně dáno tím, že tehdy byl kurz bitcoinů ještě velmi nízký a boom přišel až později, navíc ve druhé polovině loňského roku teprve řada kryptoměn teprve vznikla.

Obchodní horečku u kybernetických měn vyprovokoval v loňském roce kurz nejpopulárnějších bitcoinů, který atakoval hranici 20 000 dolarů (410 500 Kč). V letošním roce však hodnota výrazně klesala, v minulém týdnu se jedna virtuální mince obchodovala za 8600 dolarů, tedy v přepočtu na téměř 177 000 korun.

Riziko představují i další kyberměny 

Na kurz bitcoinu vždy prakticky okamžitě reagují i další kybernetické měny prakticky stejným vývojem. A je jedno, zda jde o růst, nebo pokles. Řeč je například o virtuálních mincích ethereum, litecoin či ripple.

Před vklady proto investory již dříve varovaly společně Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA), Evropský orgán pro bankovnictví (EBA) a Evropský orgán pro pojišťovnictví a zaměstnanecké penzijní pojištění.

Tyto dohledové instituce se přitom shodují v tom, že riziko nepředstavuje pouze nejpopulárnější bitcoin, ale také další virtuální mince – například ripple či tether. „Ty jsou v poslední době velmi volatilní, což znamená, že u nich dochází k výrazným denním výkyvům cen,“ stojí ve varování.

Vklady nejsou pojištěny

„U většiny virtuálních měn dochází k extrémním cenovým výkyvům, přičemž tyto měny vykazují jasné známky cenové bubliny. Pokud se rozhodnete nakoupit virtuální měny nebo finanční produkty s virtuálními měnami jako podkladovým aktivem, měli byste si uvědomit, že byste mohli přijít o značnou část své investice, nebo dokonce o všechny investované peníze,“ uvedly dohledové instituce.

Ty zároveň poukázaly také na to, že vklady do bitcoinů nejsou vůbec nijak pojištěny, a uživatelé tak mohou snadno přijít o všechny své vložené prostředky bez jakékoli náhrady.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám