Hlavní obsah

Zájem o datové schránky neutichá, lidem mohou ušetřit čas i peníze

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice je aktuálně zřízeno bezmála 530 000 datových schránek a každý měsíc jich přibývají tisíce. Kromě organizací a institucí, kterým provoz schránky ukládá zákon, si je lidé zřizují i dobrovolně. Je jich už více než 64 tisíc.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Uživatelé datových schránek nemusí svůj volný čas organizovat podle úředních hodin státních orgánů ani podle otevírací doby poštovní pobočky. Záleží jen na nich, zda a kdy odešlou či přijmou důležitou úřední korespondenci ze svého počítače či mobilního telefonu, a to třeba o půlnoci v pohodlí svého obývacího pokoje či z notebooku na dovolené u moře,“ uvedl pro Novinky.cz Jiří Korbel z odboru tisku a PR ministerstva vnitra.

Foto: Právo

Systém funguje od poloviny roku 2009 a za celou dobu svého provozu nezaznamenal žádné problémy. „Zvládá maximální zátěž a poskytuje všechny požadované funkce. Jejich počet se navíc neustále rozšiřuje a nabízí stále větší komfort. Uživatel si např. už může nastavit obsluhu své schránky individuálně dle svých potřeb. Může filtrovat a třídit datové zprávy, zvolit si míru zabezpečení, nastavit si neomezenou platnost hesla, podávat faktury nebo daňové přiznání,“ konstatoval Korbel.

Datovou schránku musí využívat policie i soudy

Pokud má člověk nebo firma zřízenou datovou schránku, mají podle Korbela povinnost komunikovat jejím prostřednictvím veškeré orgány veřejné moci, tedy městské a obecní úřady, státní zastupitelství, policie i soudy.

"Úřady mají povinnost zasílat uživatelům datových schránek svá rozhodnutí místo doporučeného dopisu výhradně datovou zprávou. Občan s datovou schránkou si tak může být jistý, že se o jakémkoliv kroku úředníků vůči jeho osobě dozví prakticky ihned," konstatoval Korbel.

O tom, že ne vždy to však platí, se před třemi roky přesvědčil na vlastní kůži pan Michal Šídlo. Protože se nezdržoval v místě trvalého bydliště, zřídil si datovou schránku. Policie si to však neověřila a předvolání k soudu kvůli neplacení výživného mu poslala klasicky poštou. Kvůli úřednickému šlendriánu tehdy dokonce skončil ve vězení. [celá zpráva]

Datové schránky v číslech (za období od 30.6.2009 do 6.8.2013)
Celkový počet datových schránek529 683
Schránky zřízené ze zákona465 156
Schránky zřízené na žádost64 527
Schránky zřízené fyzickými osobami35 927
Celkový počet odeslaných zpráv143 415 739
Počet odeslaných zpráv fyzickými osobami21 2507

Jak zřídit datovou schránku

Ke zřízení datové schránky je potřeba podat žádost (formulář k dispozici zde). Tu je možné předat na podatelnu ministerstva vnitra, vyplněnou s úředně ověřeným podpisem ji na ministerstvo poslat poštou nebo e-mailem.

Zdarma a na počkání lze žádost vyřídit také prostřednictvím kontaktních míst veřejné správy Czech POINT. Zapotřebí je k tomu pouze občanský průkaz.

Bližší informace o datových schránkách je možné získat na webu datoveschranky.info nebo na infolince 270 005 200.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám