Hlavní obsah

Žádné revoluční iPhony a iPady? Apple bude podle analytiků příští rok stagnovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple ukazuje prakticky každý rok světu nové počítače, tablety i chytré telefony. Na žádné revoluční technologické vychytávky se ale prý v nadcházejícím roce těšit nemáme. Podle prognóz analytiků, které oslovil server australské mediální společnosti News Corp, se totiž americký počítačový gigant soustředí na vylepšování dosavadní nabídky.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Někteří analytici čekají, že Apple příští rok zaznamená vůbec první pokles tržeb z prodeje svých vlajkových telefonů iPhone. Analytička banky Morgan Stanley Katy Hubertyová odhaduje pokles těchto výnosů až o tři procenta.

Analytici se obávají, že celý trh chytrých telefonů se v dohledné budoucnosti nasytí. Obavy o poptávku po smartphonech srazily tento měsíc akcie Applu o zhruba deset procent a jejich kurz je nyní asi 20 procent pod rekordní úrovní z letošního jara. Od počátku roku akcie ztrácejí asi tři procenta, a pokud v posledních dnech roku neoživí, bude to znamenat jejich teprve třetí celoroční pokles od splasknutí bubliny internetových firem z počátku tisíciletí.

Odbyt tabletů slábne

Firma se navíc potýká s klesajícím odbytem počítačových tabletů, které začala poprvé prodávat v roce 2010. Trh tabletů slábne celosvětově, protože zákazníci nevidí dostatek důvodů pro výměnu starých přístrojů za nové.

Právě kvůli obavám z nasycení trhu bude prý americký počítačový gigant při uvádění novinek velmi opatrný. Spíše než s revolučními modely se tak údajně spokojí s vylepšováním aktuální nabídky.

Zástupci společnosti Apple o všech plánovaných novinkách vždy zarytě mlčí. A jinak tomu není ani nyní. Zda se odhady analytiků potvrdí, bude jasné až během tiskových konferencí amerického počítačového gigantu v průběhu roku.

Novým iPhonům se daří

V září začala společnost prodávat nové verze telefonů a tabletů. Apple prodal během prvních tří dnů od uvedení na trh přes 13 miliónů telefonů iPhone 6S a iPhone 6S Plus. Firma tak překonala rekord z loňského roku, kdy třídenní prodej nových modelů iPhone 6 a iPhone 6 Plus překročil deset miliónů.

Apple je společností s nejvyšší tržní hodnotou na světě. Za svůj úspěch vděčí legendárnímu zesnulému šéfovi Stevu Jobsovi, za nějž firma uvedla na trh populární přehrávač iPod, vysoce úspěšný chytrý telefon iPhone a tablet iPad.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 6S a 6S Plus

a

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám