Hlavní obsah

Za výpadkem Facebooku nebyl žádný hackerský útok ani sabotáž

San Francisco

Vedení Facebooku prolomilo hradbu mlčení a v oficiálním prohlášení uvedlo, že za více než šestihodinovým výpadkem služeb „nebyl zlý úmysl“. Zcela tak vyloučili dřívější spekulace o tom, že by mohlo jít o hackerský útok či sabotáž.

Foto: Thomas Hodel, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V úterý přitom komentátor BBC James Clayton tvrdil, že Facebook původně reagoval vyhýbavou odpovědí. „Mnoho výpadků se vyřeší velmi rychle. Často bývají lokalizované, kdy někteří lidé nemohou otevřít webovou stránku, kterou lze v jiné zemi používat. Mělo by ale také být řečeno, že vyjádření Facebooku je velmi pečlivě napsáno. Nevylučuje ani záměr,“ napsal Clayton.

Právě na jeho slova ale v úterý večer středoevropského času ještě zareagovalo tiskové oddělení Facebooku, které zlý úmysl odmítlo.

Facebook byl podle oficiálního prohlášení nedostupný kvůli chybné změně konfigurace, kvůli tomu se na servery největší sociální sítě na světě nemohlo žádné zařízení prostřednictvím internetu připojit. Nešlo přitom pouze o Facebook, ale například také o Instagram a o chatovací aplikace Messenger či WhatsApp – všechny tyto služby Facebook provozuje.

Byl masivní výpadek záměr? Facebook to nevyloučil, upozornil komentátor BBC

Internet a PC

Lidé si na nedostupnost služeb začali stěžovat v pondělí okolo 17:00 středoevropského času, vyřešit problémy se však podařilo až druhý den.

Problémy s dostupností svých služeb a internetového připojení měli v Česku také operátoři Vodafone a T-Mobile. Přestože si uživatelé začali na nedostupnost stěžovat prakticky ve stejnou chvíli jako uživatelé sociálních sítí a chatovacích aplikací uvedených výše, patrně spolu tyto dva případy vůbec nesouvisely.

Facebook i WhatsApp postihl globální výpadek. V Česku mají problém i operátoři

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám