Hlavní obsah

Za streamování filmů a seriálů platí 800 000 Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V Česku je zhruba 800 000 diváků streamovacích platforem, kteří za služby skutečně platí. Je to 60 procent z celkového počtu 1,3 milionu uživatelů. Zbytek využívá buď přístup od známých, nebo v rámci různých promo balíčků a zvýhodněných akcí. Vyplývá to z údajů distribuční firmy Axocom. V tomto týdnu začala být v Česku dostupná další streamingová služba Disney+.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Největší podíl na trhu má stále Netflix, který využívá 37 procent diváků, následuje HBO MAX s 22 procenty a zhruba desetina diváků patří Voyo. „To teď asi nejvíce bude soupeřit o udržení pozornosti, protože lokální produkce se těžko bude srovnávat se zahraniční nabídkou těch nejnákladnějších filmů, které přicházejí s Disney+," řekla ředitelka Axocomu Erika Luzsicza.

Nástup Disney+ podle Luzsiczy může zasáhnout i do návštěvnosti kin. Právě nabídka této platformy obsahuje nejvíce filmových hitů, které bývají kasovními taháky kinosálů. Zároveň se zaměřuje na filmy a seriály určené pro celou rodinu.

Disney+ láká na 800 filmů a 900 seriálů

Film

„Navíc tato cílová skupina asi ocení, že předplatným potenciálně ušetří za lístky do kina. Obecně lze říci, že v dobách vysoké inflace dopadá šetření nejvíce na oblast kultury a dále služby, které si lidé objednávají tak nějak navíc. Zároveň zkušenost ze zahraničí ukazuje, že zhruba deset až 15 procent diváků nemá problém takzvaně migrovat mezi jednotlivými službami. Pokud je jedna platforma omrzí, odhlásí se a předplatí si jinou. Dostanou tak za jedny peníze přístup zas k jinému zdroji a jiné knihovně titulů," dodala Luzsicza.

Streamingová platforma Disney+ od společnost Walt Disney Company ode dneška funguje v Česku za měsíční předplatné 199 korun. Nabídka čítá více než 800 filmů, 900 seriálů a 130 exkluzivních titulů z původní tvorby z produkce společností Disney, Pixar, Marvel, Star Wars nebo National Geographic.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám