Hlavní obsah

Za nelegální software hrozí firmám miliónové pokuty

Právo, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V Česku bylo za poslední dva roky zaznamenáno na 234 případů užívání či distribuce nelegálního počítačového softwaru. Uvádí to mezinárodní organizace BSA, jež zastupuje nejvýznamnější světové výrobce softwaru a působí ve více než šedesáti zemích.

Článek

Firmám, které využívají nelegální  počítačové programy, přitom hrozí pokuta až pět miliónů korun. Jejich majitelům a jednatelům odnětí svobody až na pět let podmíněně.

BSA spustila preventivní kampaň, kterou se chce obrátit asi na deset tisíc malých a středních firem v ČR a na Slovensku. Míra černého softwaru dosáhla za rok 2004 v Česku podle analytické firmy IDC 41 procent, tedy zhruba evropského průměru. Škody přesáhly 31 miliónů korun. Hůře jsou na tom země bývalého SSSR i třeba Francie a jižní státy EU.

Nejvíce případů BSA eviduje v Praze (56), severních Čechách (35) a na jižní Moravě (29). Policie celkem vyšetřovala za poslední dva roky 1184 případů porušování autorských práv, které se však vztahovaly nejen na software, ale také na audio- a videonahrávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám