Hlavní obsah

Yahoo, Alibaba i Lenovo. Technologický vizionář Yang oslavil padesátiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vizionářem, úspěšným podnikatelem a štědrým mecenášem je Jerry Yang, tchajwansko-americký elektroinženýr a podnikatel, který stál v roce 1995 u zrodu internetové společnosti Yahoo! Firmu, jejíž nejslavnější éra se psala v druhé polovině 90. let, založil společně se svým spolužákem ze Stanfordu Davidem Filem. Z Yahoo Yang odešel v roce 2012 a nyní pracuje ve společnosti Lenovo.

Foto: Profimedia.cz

Jerry Yang

Článek

Jerry Yang se narodil 6. listopadu 1968 v tchajwanské metropoli Tchaj-peji jako Jang Čch’-jüan. O deset let později se rodina (bez otce, který zemřel, když byly Yangovi dva roky) přesunula do USA. V té době prý uměl anglicky jedno slovíčko – boty. Tehdy si také zvolil jméno Jerry. Na Stanfordské univerzitě vystudoval elektrotechniku a na škole se seznámil s Filem.

V roce 1994 si založili portál Yahoo! (na burzu vstoupila o rok později), který na sebe nabaloval další aktivity od elektronické pošty až po zpravodajství a stal se jedním z nejpoužívanějších portálů. Na přelomu století ale společnost zasáhla krize kvůli poklesu zájmu o reklamu na internetu i v důsledku působení konkurence. Loni převzala základní internetové aktivity Yahoo za 4,48 miliardy dolarů (téměř 105 miliard Kč) americká telekomunikační společnost Verizon Communications.

Yang již v roce 2009 skončil ve funkci generálního ředitele firmy a v roce 2012 svou firmu opustil. „Můj čas v Yahoo, od založení do současnosti, zahrnoval některé z nejvíce vzrušujících a obohacujících zkušeností mého života," uvedl tehdy Yang. Yang byl během svého působení v Yahoo velmi oblíbený mezi zaměstnanci, avšak znepřátelil si akcionáře, když v květnu 2008 odmítl nabídku na převzetí Yahoo Microsoftem za 47,5 miliardy dolarů.

V současnosti Yang působí ve vedení společností Workday, Alibaba, Lenovo, založil si společnost AME Cloud Ventures a je členem dozorčí rady své „alma mater". Je také štědrým mecenášem a sběratelem starožitností. Jeho rozsáhlá sbírka například zahrnuje na 250 čínských kaligrafií. Yang je ženatý s Japonkou Akiko Yamazaki, se kterou se seznámil během studijního pobytu v Japonsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám