Hlavní obsah

Výrobci LCD monitorů dostali za kartel rekordní pokutu 16 miliard korun

Evropská komise rozhodla, že skupině výrobců LCD obrazovek udělí kvůli kartelovým dohodám pokutu v celkové výši téměř 649 miliónů eur (zhruba 16,3 miliardy Kč). Na tiskové konferenci to ve středu oznámil eurokomisař Joaquín Almunia. Pokuta bude osmá nejvyšší z těch, které Evropská komise dala skupinám firem za porušování pravidel hospodářské soutěže.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

eurokomisař Joaquín Almunia

Článek

Kartel se podle Almunii týkal šesti asijských společností, které se společně domlouvaly na cenách. Dohody oznámila jihokorejská firma Samsung Electronics a tím se finanční sankci vyhnula.

Zástupci firem se sešli nejméně šedesátkrát, většinou v hotelech na Tchaj-wanu. Všechny schůzky se odehrály mimo území Evropského hospodářského prostoru a žádná z nich v něm také nesídlí. Jejich výrobky nicméně mířily na evropský trh, takže se na ně normy EU vztahují.

Almunia zdůraznil, že firmy si byly vědomy toho, že postupují protiprávně. "Byl to velmi dobře organizovaný kartel," řekl novinářům. Trval čtyři roky, během nichž se společnosti domlouvaly na cenách, ale také si vyměňovaly informace o budoucích výrobních plánech, využívání kapacit i různých obchodních podrobnostech.

"Zahraničí společnosti, stejně jako ty evropské, musí chápat, že pokud chtějí s Evropskou unií obchodovat, musí hrát férově," řekl komisař. Brusel podle něj bude mít pochopení jedině s těmi porušovateli norem, kteří na kartel upozorní a pomohou prokázat jeho existenci.

Zatím nejvyšší pokuty za kartel dostali v listopadu 2008 výrobci autoskel, kterým Brusel vyměřil 1,38 miliardy eur. Letos podle Almunii už kvůli porušování pravidel hospodářské soutěže komise rozdala v sedmi případech pokuty celkem za zhruba tři miliardy eur.

Rozdělení pokuty ve výši 648 925 eur mezi výrobce LCD
1. Samsung 0 eur (100 procent pokuty odpuštěno)
2. LG Display 215 miliónů eur (částečná imunita a snížení pokuty o 50 procent)
3. AU Optronics 116,8 miliónu eur (snížení pokuty o 20 procent)
4. Chimei InnoLux Corporation 300 miliónů eur
5. Chunghwa Picture Tubes 9 025 000 eur (snížení pokuty o pět procent)
6. HannStar Display Corporation 8,1 miliónu eur

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám