Hlavní obsah

Výměnné baterie do mobilů se mají vrátit

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropští úředníci chtějí přimět výrobce mobilních zařízení, zejména telefonů a tabletů, aby dodávali přístroje s vyměnitelnými bateriemi tak, jak to bylo ještě před několika lety běžné. Důvodem opatření je snaha o snížení množství elektronického odpadu v Evropské unii.

Foto: archív výrobce

Dříve šly u mobilů baterie vyměnit, u současných telefonů to ale nejde. Ilustrační foto

Článek

Výrobci totiž dnes už v naprosté většině případů prodávají mobilní zařízení, která uživatelům výměnu baterie neumožňují. Při otevření přístroje svépomocí propadá záruka a někteří výrobci ani samostatné baterie koncovým uživatelům neprodávají.

Lidé tak podle Evropské komise při snížení kapacity baterie místo její výměny mobil či tablet odloží a rovnou si pořídí nový. Právě konec životnosti baterie má být jedním z nejčastějších důvodů vyhození elektroniky do odpadu.

Mobil většinou zastará dřív

„Vyměnitelnou baterii, která ztratila kapacitu, zákazník jednoduše během chvilky vymění, zatímco dnes výměna baterie znamená servisní zásah, tedy je cena často vyšší než zakoupení nové baterie. Zákazník navíc postrádá telefon několik dnů a musí řešit zálohu a přetažení dat a aplikací a pak jejich obnovu,“ popsal Právu dnešní praxi manažer řízení terminálů T-Mobile a Slovak Telekom Jan Fišer.

Trojské koně útočí na mobilech stále častěji. Cílí na bankovní účty

Bezpečnost

Kdy budou návrhy na opravitelnost mobilních zařízení projednávány, zatím není podle Martina Sváška ze zastoupení Evropské komise v ČR jasné, vlivem pandemie se to zřejmě letos už nestihne.

Opatření má navazoval na loňské nařízení EU o ekodesignu u vybraných spotřebičů, jako jsou pračky nebo lednice. Ty budou muset být od března příštího roku opravitelné.

Odborníci opatření týkající se mobilů vítají, ale naděje mírní. „Je to krok správným směrem, ale upřímně, nejčastější důvod k vyhození starého přístroje to není. Baterie vydrží déle, než zastará samotný přístroj. Podstatná část lidí chce mít nový model mobilního telefonu, aby zvládal všechny stále náročnější aplikace, a přiznejme si, že často i kvůli prestiži. Proto starý přístroj často odloží dříve, než odejde baterie,“ řekl Právu předseda spolku Opravme Česko Jan Charvát.

Ten provozuje i největší síť odborných servisů a drobných opravářů v ČR na webu opravarna.cz. „Pokud jde o náš web, ani požadavek na opravu nebo výměnu baterie nepatří mezi časté. Mnohem častější jsou výměny displejů, napájecích konektorů, mikrofonů, sluchátek.

Z čehož rovněž usuzuji, že mobilní telefony či tablety jsou většinou vyhozeny dříve, než skončí životnost baterií,“ doplnil.

„Nabízí se otázka, jak často vůbec potřebuje člověk měnit baterii v mobilu? Například po třech letech už totiž zpravidla nastává čas vyměnit celý telefon, protože starý model již zaostává za nejmodernějšími technologiemi,“ sdělil Právu Juraj Matúšek z Alza.cz.

Budou vodotěsné?

Podle kritiků výměnná baterie rovněž znemožní dodávat mobily, které jsou zejména ve vyšších třídách označovány za odolné vůči vodě či prachu. Navíc by mohlo dojít ke zmenšení kapacity baterie.

Muži na letišti vzplála powerbanka v kapse. V úleku si stáhnul kalhoty

Cestování

„Pokud má být výměnná, musí mít články vnější obal s kontakty. I když je tenkostěnná, je to další milimetr tloušťky navíc. Strana s kontakty je opět několik mm. Výměnná baterie bude mít při stejném objemu menší kapacitu nebo zařízení se stejnou kapacitou baterie bude větší a těžší,“ objasnil Fišer.

Jak ale Právu sdělilo ředitelství Evropské komise pro technologie Connect, žádné mobily nejsou přes tvrzení výrobců naprosto voděodolné a žádný z nich neposkytuje záruku proti poškození přístroje stykem s vodou.

Voděodolnost telefonu podle úřadu zajišťuje především lepidlo, jehož vlastnosti se časem zhoršují. Ve spojení s dalším opotřebením jako ohýbáním, vystavením působení vzduchu a kapalinám ztrácí voděodolnost většina přístrojů do dvou let.

Mimoto je podle úřadu možné vyrobit telefony s výměnnou baterií, které by do určité míry vodě odolávaly, jako byl třeba Samsung Galaxy S5.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám