Hlavní obsah

Výhrady k působení Huawei mají EU i některé evropské státy. Čína kritiku odmítá

Vedle České republiky už výhrady k působení telekomunikační firmy Huawei projevily úřady v Británii, Francii či v Norsku. Varování zaznělo také od Evropské komise. Čína přesto vyzvala zahraničí k ukončení „výmyslů” kolem celé kauzy týkající se společnosti Huawei.

Foto: Petr Horník, Právo

Logo Huawei

Článek

Eurokomisař pro digitální trh Andrus Ansip vyjádřil v prosinci obavy, že čínské technologické firmy jsou nuceny spolupracovat s čínskými tajnými službami a do svých technologií za tímto účelem zabudovávají "zadní vrátka".

Ansip to uvedl po zatčení finanční ředitelky Huawei Technologies Meng Wan-čou, známé i pod jmény Sabrina nebo Cathy Mengová, v kanadském Vancouveru na začátku prosince. O její vydání usilovaly od srpna Spojené státy, kde je obviněna z porušování protiíránských sankcí a obcházení embarga, které USA vyhlásily na obchod s Íránem.

Německo: sítě od Huawei nejsou bezpečné

Němečtí vládní politici v reakci na varování z Washingtonu, že sítě čínské Huawei nejsou bezpečné, dosud prohlašovali, že nevidí žádný právní základ pro vyloučení jakýchkoliv dodavatelů z výstavby sítě páté generace. Telekomunikační skupina Deutsche Telekom se nicméně rozhodla přezkoumat svou strategii výběru dodavatelů vybavení pro telekomunikační sítě.

Šéf Spolkového úřadu pro bezpečnost v informační technice (BSI) v prosinci uvedl, že nemá konkrétní důkazy o špionáži ze strany čínské firmy. Pro vyřazení některé firmy z tak významného projektu, jakým je výstavba sítě 5G, by přitom důkazy byly potřeba, míní. Německý úřad pro kybernetickou bezpečnost nicméně přivítal ochotu firmy Huawei poskytnout nové bezpečnostní záruky.

Britský ministr obrany Gavin Williamson dal najevo vážné obavy ohledně představy, že by čínská Huawei v jeho zemi zajišťovala chod příští generace mobilní sítě. Britský operátor British Telecom se rozhodl systémy od Huawei vyřadit z klíčových částí současných sítí 3G a 4G a toto opatření se prý bude vztahovat i na příští generaci.

Vládní centrum, které čínské vybavení testuje, vloni v létě "zjistilo nedostatky v inženýrských postupech Huawei, které odhalily nová rizika". Firma Huawei slíbila investovat dvě miliardy dolarů v rámci úsilí o poskytnutí nových bezpečnostních záruk.

Francie s Huawei nebude spolupracovat

Hlavní francouzská telekomunikační společnost Orange uvedla, že nebude s čínskou Huawei spolupracovat na budování své sítě páté generace, s poukazem na bezpečnostní obavy francouzských úřadů. Orange na domácím trhu s Huawei nespolupracuje, ale čínská firma dodala systémy pro jeho zámořské sítě, kde se podle svého očekávaní měla podílet i na budování sítí 5G.

Norská vláda zvažuje, zda vyřadí firmu Huawei z budování norské sítě 5G. "Sdílíme obavy Spojených států a Británie, pokud jde o špionáž proti soukromým a vládním subjektům v Norsku," uvedl minulý týden norský ministr spravedlnosti Tor Mikkel Wara. Norský operátor Telenor, který má 173 milionu zákazníků v osmi evropských a asijských zemích, podepsal v roce 2009 první velkou smlouvu s Huawei, která firmě pomohla k expanzi ve světě.

Telenor a konkurenční společnost Telia nyní v Norsku používají systémy Huawei ve svých sítích 4G a testují výrobky této firmy v sítích páté generace.

Zpozdí se 5G sítě v Česku?

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v prosinci veřejně varoval, že používání softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE představuje bezpečnostní hrozbu. Někteří operátoři v ČR testují výrobky této firmy pro sítě páté generace a největší tuzemský vlastník telekomunikačních sítí CETIN používá výrobky Huawei v nižších úrovních sítě.

Podle výkonného ředitele doménového sdružení CZ.NIC Ondřeje Filipa by varování před čínskou Huawei mohlo zpozdit a prodražit zavádění mobilních sítí 5G v Česku, podle něj je Huawei předním dodavatelem síťových prvků pro 5G. [celá zpráva]

Čína: jsou to výmysly

Navzdory velké kritice si Čína stojí za tím, že všechna obvinění jsou pouhými výmysly. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing tento týden na tiskové konferenci v Pekingu podle Reuters vyjádřila naději, že polská strana bude pracovat v duchu důvěry a s cílem udržet vzájemné vztahy.

Podle jejího vyjádření se "některé země" snaží využít nepodložená obvinění ohledně bezpečnostního ohrožení k "potlačení a omezení rozvoje čínských technologických firem v zahraničí".

"Vyzýváme příslušné strany, aby skončily s nepodloženými výmysly a bezdůvodnými omezeními vůči Huawei a dalším čínským společnostem, a aby vytvořily čestné, dobré a spravedlivé prostředí pro vzájemné investice a normální spolupráci společností obou stran," uvedla mluvčí.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám