Hlavní obsah

Vista má první bezpečnostní "díru"

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V novém operačním systému Windows Vista společnosti Microsoft byla objevena první bezpečnostní závada, která by mohla umožnit hackerům převzít plnou kontrolu nad cizím počítačem. Podle firmy Microsoft i oborníků jsou však rizika plynoucí z této závady velmi nízká.

Článek

Společnost Microsoft uvedla, že při zkoumání této hrozby zatím zjistila, že hacker musí mít k počítači přímý přístup, aby na něj mohl zaútočit. "Podstatou je, že toto zranitelné místo nemůžete použít k vytvoření počítačového červa či dálkovému napadení systému Vista," prohlásil ředitel výzkumu společnosti F-Secure Mikko Hypponen.

Závada se týká i starších operačních systémů Windows. Podobné slabiny jsou podle Hypponena u operačních systémů celkem běžné. "Má to pouze historický význam jako první ohlášená slabina, která se týká i Visty. Jinak to není nic nového," řekl Hypponen.

Microsoft představil Vistu firemním klientům na začátku prosince, se zahájením prodeje koncovým zákazníkům počítá začátkem března. Předchozí verze operačního systému Windows je z roku 2001 a nese označení XP. Prodej systému Windows je pro Microsoft hlavním zdrojem příjmů, na nichž se podílí asi z jedné třetiny. Windows pracují asi na 90 procentech všech osobních počítačů, které ve světě fungují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám