Hlavní obsah

Většina český uživatelů je ochotna za hudbu z internetu platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Téměř třetina českých uživatelů internetu si za poslední tři měsíce stahovala písničky ve formátu MP3. Přibližně třináct procent návštěvníků webu přitom k bezplatnému stažení hudby využilo výměnných P2P sítí. Vyplývá to z průzkumu, který společnost United Interactive uskutečnila na přelomu května a června.

Foto: Svatopluk Lév
Článek

Zajímavé je, že většina českých uživatelů je podle průzkumu ochotna za internetovou hudbu platit. Záleží však na ceně. Čtvrtina respondentů by byla ochotna za legální stažení alba se 13 písněmi zaplatit do 50 korun, třetina maximálně dvojnásobnou částku a 16 procent by vydalo až 150 korun. Hranice 300 korun je adekvátní pro pět procent uživatelů. Pouze pětina uživatelů není ochotna za stahování nahrávek platit, byť i jen malou částku.

V dubnu 2,9 miliónů Čechů na internetu

Podle statistiky návštěvnosti serveru iAudit surfovalo v dubnu na internetu 2,9 miliónů Čechů. Rádio na internetu poslouchala desetina uživatelů, televizi sledovaly tři procenta návštěvníků počítačové sítě a sedm procent hrálo on-line hry.

Rozvoji brání malé rozšíření rychlého připojení

"Je zcela evidentní, že míra využívání internetu ke stahování hudby, filmů, ale i k dalším kategoriím zábavy je do jisté míry závislá na rozvoji vysokorychlostního internetu," uvedl Martin Hošek z United Interactive. Vysokorychlostní internetové připojení však stále u nás není tak rozvinuté jako v okolních zemích.

Např. připojení prostřednictvím technologie ADSL nyní v tuzemsku využívá téměř 24 tisíc zákazníků, tedy asi jen 23 lidí z tisíce. To řadí Českou republiku mezi jedno z posledních míst v rámci Evropské Unie. V nejvyspělejších zemích se tento ukazatel pohybuje okolo 90 lidí z tisíce.

Anketa

Stahujete si také MP3ky z internetu?
Ano
57,5 %
Ne
42,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 214 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám