Hlavní obsah

Veletrh CeBIT se letos zaměří na fenomén zvaný cloud computing

Nad největším veletrhem výpočetní a telekomunikační techniky na světě CeBIT v německém Hannoveru se v předchozích letech vznášely mraky. Letos je oblak, ten počítačový, jeho hlavním tématem. Službu cloud computing, která umožňuje spouštění počítačových aplikací nebo ukládání dat přímo na internetu, považují odborníci za budoucnost IT branže a hannoverský veletrh chce od 1. do 5. března ukázat její možnosti.

Článek

"Z pohledu uživatele není cloud nic jiného, než služba ze zásuvky," tvrdí šéf německé divize počítačové firmy Hewlett-Packard Volker Smid. Na principu "počítačového oblaku" fungují už dnes běžně e-mailové schránky, internetové fotoúschovny, o populární sociální síti Facebook nemluvě. V budoucnu má být cloud computing využíván firmami i soukromými uživateli ještě intenzivněji a experti odhadují, že do pěti let poteče do tohoto konceptu deset procent všech investic určených pro informační technologie. Jen letos to má být přes 68 miliard dolarů (1,2 biliónu Kč).

"Cloud computing je na nejlepší cestě provést revoluci v celém IT světě," zdůvodnil šéf veletrhu Ernst Raue výběr letošního hlavního tématu. Na CeBITu ale budou odborníci také diskutovat o zabezpečení osobních dat, které v souvislosti s cloud computingem vyvolává řadu nejistot.

Počítačové tablety, notebooky i 3D televizory

Na své si na hannoverském výstavišti podle organizátorů přijdou i milovníci hmatatelnějších technických vymožeností. Přes 4200 vystavovatelů ze 70 zemí světa tam představí své novinky také z oblastí chytrých mobilních telefonů, počítačových tabletů, notebooků nebo 3D televizí.

Po loňském historickém propadu počtu vystavovatelů tento rok jejich množství mírně vzrostlo. "Máme radost i z několika navrátilců," přivítal šéf výstaviště Frank Pörschmann po několikaleté absenci v Hannoveru přední světové výrobce tiskáren Brother, Epson nebo Xerox. Z České republiky přijede své výrobky a technologie prezentovat přes 30 firem a organizací.

Pořadatelé doufají, že minimálně zopakují loňskou návštěvnost, kdy do výstavních hal našlo cestu okolo 334 000 lidí. Partnerskou zemí je letos Turecko. Jeho premiér Recep Tayyip Erdogan také CeBIT 2011 spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v pondělí večer oficiálně zahájí.

Reklama

Výběr článků

Načítám