Hlavní obsah

Ve druhém čtvrtletí tvořily 74 procent veškerých e-mailů spamy

Téměř tři čtvrtiny (74 procent) všech přijatých e-mailů ve světě byly ve druhém čtvrtletí roku spamy, tedy nevyžádaná elektronická pošta. Nejvíce počítačů ovládaných tvůrci zákeřných e-mailů, z nichž se spamy šíří do světa, bylo ve čtvrtletí v Turecku, a to 11 procent ve světovém měřítku. Uvedla to na internetu laboratoř PandaLabs.

Článek

Za Tureckem se na druhém místě v žebříčku takzvaných zombie počítačů umístily Brazílie se světovým podílem 8,4 procenta a Rusko se 7,4 procenta. Spojeným státům, kde bylo v prvním čtvrtletí pět procent světových počítačů ovládaných hackery, se tento podíl ve druhém čtvrtletí snížil na 4,3 procenta a klesly tak na deváté místo ve světě. Terčem jednoho z největších útoků byla ve čtvrtletí Google Adwords.

Hackeři tuto službu oblíbeného internetového vyhledávače již v minulosti zneužívali k takzvanému phishingu, kdy se snaží e-maily vylákat citlivé osobní údaje včetně bankovních kont a přístupových hesel. Tento trend pokračuje, dodává PandaLabs. Laboratoř, která objevuje a analyzuje trestné chování na internetu, patří společnosti Panda Security, která bezpečnostní software prodává.

Potřeba likvidovat spamy neobtěžuje jen jejich konečné příjemce, kteří je musí neustále vymazávat. Ve firemním prostředí má zákeřný software v elektronické poště negativní dopad na produktivitu a využití zdrojů.

Zpráva uvádí, že během čtvrtletí ve světě rozesílalo zákeřné programy v průměru přes deset miliónů počítačů za den. Žádné převratné trendy v šíření spamů a zákeřného softwaru se přitom neobjevily. Může za to hlavně skutečnost, že současné metody slouží elektronickým podvodníkům dobře, shrnula PandaLabs.

Zrod Spamu

Dávno před zrodem internetu dnešní podoby proběhla aféra, kterou lze označit za zrod spamových zpráv. V květnu 1978 odeslal obchodník Gary Thuerk příjemcům pošty v síti Arpanet zprávu s pozvánkou na promo akci nového počítače. Nevyžádaná pošta byla vlastně prvním spamem, ačkoli tento název se začal používat až o patnáct let později.

Thuerk se tehdy snažil nalákat nové klienty společnosti Digital Equipment, ale z obchodního tahu byl skandál a vyhazov, mezi 393 adresáty totiž byli přední vojenští a univerzitní vědci, které dopis rozhořčil a začali jednat.

Se spamem si můžete poradit sami

Proti nevyžádané poště se můžete bránit i sami prostřednictvím různých nástrojů, které najdete např. na této stránce.

Pokud používáte freemailovou službu portálu Seznam.cz, můžete navíc využít vestavěného antispamového nástroje.

Více informací o původu a rozšíření nevyžádané pošty naleznete v samostatném článku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám