Hlavní obsah

V Kamerunu byl zablokován internet, prý kvůli napětí v zemi

V Kamerunu byl v úterý večer zablokován internet. Za výpadkem v anglicky mluvící oblasti Bamenda stojí podle internetových společností kamerunská vláda, která tak reaguje na napětí mezi anglofonními a frankofonními částmi africké země. Informoval o tom ve středu zpravodajský web BBC s odvoláním na poskytovatele internetového připojení a na informace sdílené na Twitteru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Nelze získat žádné informace z anglicky mluvících částí Kamerunu. Internet je zablokovaný," napsala na twitteru uživatelka Mimi MEFO Cameroon.

Velké výkyvy v internetovém připojení v anglicky mluvících částech Kamerunu zaznamenaly i poskytovatelé internetu Akamai a Dyn. V obou případech firmy tvrdily, že internet zablokovala kamerunská vláda kvůli nepokojům.

Na severozápadě země panuje napětí v důsledku toho, že anglicky mluvící oblasti nechtějí uzákonit používání francouzštiny ve školách. V souvislosti s tím vláda prý zatkla několik místních politiků.

Francouzský Kamerun získal nezávislost v roce 1960, v roce 1961 se spojil s Britským Kamerunem, čímž vznikla dnešní Kamerunská republika. Oficiálními jazyky v zemi jsou angličtina a francouzština. Řada aktivistů v anglicky mluvící části Kamerunu tvrdí, že jsou v zemi druhořadými občany, a požadují autonomii. S tím ovšem nesouhlasí kamerunská vláda.

Foto: David Ryneš, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám