Hlavní obsah

V Itálii vyvinuli invalidní vozík, který se ovládá lidskou myslí

Italští vědci vyvinuli kolečkové křeslo pro invalidy, jehož pohyb je možné řídit zasíláním mozkových signálů do počítače. Vytvořit nový systém trvalo laboratoři pro umělou inteligenci a robotiku tři roky. Podle italských vědců by navíc cena takového invalidního vozíku měla být jen asi o 10 procent vyšší, než je cena klasického motorizovaného kolečkového křesla.

Foto: Profimedia.cz

Myšlenkou ovládaný invalidní vozík by pomohl především ochrnutým lidem.

Článek

První kontakty s podniky podle člena vývojového týmu Mattea Matteucciho naznačily, že na trhu by se první podobné vozíky mohly objevit za pět až deset let.

Osoba má na vozíku obrazovku, na které vidí nabídky vybraných míst, jako například kuchyně, pokoj, nebo koupelna.

Několikavteřinovým soustředěním na jméno jedné z nabídek vysílá uživatel mozkový signál počítači vozíku a ten ho řídí k vytčenému cíli. Dvě laserová zařízení přitom odhalují případné překážky v cestě.

Počítače budeme ovládat myšlenkou

Vědci se ale rozhodně nechtějí omezovat na pouhé kolečkové křeslo. Myšlenkou totiž mohou lidé ovládat také například počítač.

Společnost Emotiv totiž na konci loňského roku představila zařízení Epoc, které dovolí přenášet myšlenky do počítače nebo herní konzole.

:. Zařízení pro ovládání počítače myšlenkou Foto: archiv

Tento elektronický přístroj působí nejen na první pohled jako futuristická helma. Ve skutečnosti se však jedná o velice citlivé zařízení, jež je obdařeno několika systematicky rozmístěnými čidly.

Ta snímají mozkové pochody a pomocí bezdrátové technologie je předávají dále do počítače či herní konzole. Domovské stránky společnosti Emotiv nám napovídají, že se v současnosti stále jedná pouze o prototyp, který je stále ve fázi testování.

Reklama

Výběr článků

Načítám