Hlavní obsah

V Česku vznikají reproduktory pro audiofily. Měřit se mohou se světovou špičkou

– Holešov

Denon, Klipsch, JBL nebo například Bowers & Wilkins. To všechno jsou značky světového formátu, které cílí na audiofily. I v českých luzích a hájích se ale vyrábí kvalitní audio vybavení pro velmi náročné posluchače, které slaví úspěch i za hranicemi naší republiky. Společnost AQ působí na trhu s audiem už od roku 1992, nyní se snaží zaujmout dvojicí prémiových reprosoustav, které jsou vyráběny v Července na Olomoucku.

Foto: archív výrobce

AQ Canto 5

Článek

Obě novinky spadají do řady AQ Canto a na trhu se zabydlely teprve letos. Hned na úvod se sluší zmínit, že tyto reproduktory cílí na velmi náročné posluchače, čemuž odpovídá také jejich cenovka. Regálový model AQ Canto 3 se nabízí za 49 800 Kč a větší sloupový model AQ Canto 5, který je vhodný i pro větší poslechové prostory, pak dokonce za 84 990 Kč.

Pro opravdové audiofily ale takové částky nebudou vůbec překvapivé. U značek vyzdvihovaných v úvodu článku totiž není problém zakoupit reprosoustavy s cenovkou přesahující klidně i sto tisíc korun. V podstatě tedy obě představené novinky patří ještě do rozumnějšího cenového spektra, byť si je většina čtenářů asi domů jen tak nepořídí.

Domácí kino netřeba. Chytrý soundbar od Sonosu ukrývá pět reproduktorů

Hardware

Obě novinky jsou zajímavé svým vzhledem a konstrukcí. Chlubí se štíhlou siluetou, kterou podtrhují boční panely z bukové skořepiny. Zajímavý kontrast pak vytvářejí měniče s bílým keramickým povrchem, které pochází z Dánska.

Konkrétně měniče vyrábí speciální pro AQ dánská společnost SB Acoustics, vyznačují se důraznými basy, precizními středy a výškami, které jsou plné detailů. Dalším specifikem, které novou řadu odlišuje od běžné produkce, jsou středobasové měniče využívající aluminiové membrány s keramickým povlakem a 3D prolisy.

Foto: archív výrobce

AQ Canto 3

Nevšedního tvaru reproduktoru, kdy bedny nevypadají jako nudný kvádr, se podařilo dosáhnout pomocí unikátní technologie výroby, která využívá tuhost ohýbaného bukového dřeva. Z něj jsou zhotoveny bočnice, konkrétně z tenkých plátů bukového dřeva, které jsou za vysokého tlaku a teploty lisovány do finální podoby. Dřevo mimochodem pochází z česko-slovenských hranic.

Právě díky způsobu zpracování je výsledná skořepina velmi tuhá, což pomáhá eliminovat nežádoucí rezonanci kabinetu. „Využití náročné technologie ohýbání bukové překližky nám umožnila dosáhnout zvuku, pro který bychom standardně potřebovali velký objem MDF. Ta však kromě dřeva obsahuje i vysoké množství pojiva a tmelícího materiálu,“ prohlásil ředitel a šéfkonstruktér společnosti AQ Vladimír Sapara.

„Využití bukové skořepiny ohýbané ve třech osách umožnilo zvýšit tuhost korpusu a snížit spotřebu materiálu na minimum. Skořepina navíc obsahuje jen zlomek lepidla a tmelící složky zcela chybí. AQ Canto jsou tak nejekologičtější reprosoustavy v naší nabídce,“ doplnil Sapara.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám