Hlavní obsah

V Česku už se testuje 5G síť, mobilní internet zrychlí na 1,8 Gbit/s

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Mobilní operátor Vodafone předvedl v Karlových Varech první živou ukázku mobilní sítě 5G v Česku. Síť dosahuje zhruba desetinásobné rychlosti proti připojení přes LTE, tedy téměř až dva Gbit/s. Uvedli to zástupci společnosti.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Reálná dosahovaná rychlost během testování se pohybovala kolem 1,8 Gbit/s. LTE dosahuje v reálném provozu průměrně 40 až 50 Mbit/s.

"Největší výhodou technologie 5G proti LTE bude ještě větší přenosová rychlost, a co je podstatné, také výrazně kratší doba odezvy. Očekává se, že 5G přinese zlepšení služeb v robotice, řízení průmyslových aplikací nebo autonomních vozidel, které vyžadují reakční dobu maximálně v jednotkách milisekund, nebo v oblasti holografické projekce, 360stupňového videa či virtuální a rozšířené reality," uvedl viceprezident Vodafonu pro technologie Milan Zíka.

Vodafone pro 5G využil frekvence v pásmu 3,5 GHz a technologie čínského dodavatele Huawei. Většinu potřebných kmitočtů v pásmech 700 MHz a 3,5 GHz budou operátoři v Česku dražit v příštím roce v rámci aukce, kterou připravuje ČTÚ.

Do pilotního provozu připraví Vodafone ČR technologii 5G koncem letošního roku. Její komerční nasazení lze očekávat ve druhé polovině roku 2019, kdy se také čeká příchod prvních telefonů podporujících tuto technologii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám