Hlavní obsah

Utrženému sluchátku je dvacet let

Novinky, Antonín Falta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V těchto dnech si připomínáme dvacáté výročí uvedení prvního mobilního telefonu na světě. V roce 1983 jej představila známá americká společnost Motorola.

Foto: Sekaninová Hana

Ředhošťské trhy - ilustrační foto

Článek

Jmenoval se DynaTAC 8000X, ale brzy získal přezdívku cihlička. Hmotnost mobilu byla téměř 800 g, oproti současným modelům dosahoval mnohem větších rozměrů 33x4,3x8,9 cm. Nabízel jednu hodinu hovoru a osm hodin v pohotovosti. Již tehdy využíval poměrně kvalitní LED displej.

"Myšlenka, že s mobilním telefonem je možné být vždy k zastižení, byla pro zákazníky tak zajímavá, že pořadníky čekatelů na telefon DynaTAC 8000X evidovaly tisíce osob, přestože jeho zaváděcí maloobchodní cena činila 3995 dolarů," vzpomíná Rudy Krolopp, jeden z členů vývojového týmu společnosti Motorola, který mobil vytvořil.

Když byl přístroj jako první mobilní telefon uveden na trh, měla za sebou společnost patnáct let výzkumné práce, do které investovala více než 100 miliónů dolarů.

Miliardy uživatelů

Od doby, kdy se na trhu objevil první mobil, vzrostl celkový počet účastníků bezdrátových sítí z přibližně 300 000 v roce 1984 na dnešní více než 1,2 miliardy. Již tehdy odborníci předvídali obrovský růst poptávky po nově vznikajících technologiích od bezdrátového přístupu na internet a her až po zasílání textových zpráv a digitalizaci obrazu.

Společnost Motorola si zde připsala řadu dalších prvenství. Patří mezi ně jedna z prvních komerčních mobilních sítí CDMA (v roce 1995), první třípásmový mobilní telefon standardu GSM na světě L7089 (1999), první telefon s podporou GPRS v severní Americe Timeport T7382i (2001) a jeden z prvních mobilních telefonů, který funguje v sítích UMTS a WCDMA, model A830 (2002).

Revoluce i v designu

Společnost vytvořila celou řadu standardů v oblasti designu mobilních telefonů. V roce 1989 uvedla na trh mobilní telefon MicroTAC, který měl odklopný kryt s mikrofonem a byl nejmenším a nejlehčím telefonem na trhu. Velkou popularitu získaly i StarTAC (1996), v.60 (2001) nebo revoluční model v.70 (2002) s otočným krytem a netradičním inverzním displejem a také A830 (2002), mobilní telefon pro sítě 3. generace s integrovanou videokamerou, vestavěným přehrávačem souborů formátu MP3 a s možností přístupu k hlasovým i datovým službám zároveň.

Pro práci i zábavu

"Když jsme vytvořili první mobilní telefon na světě, vedlo nás k tomu především přání uživatelů být k zastižení, i když právě nemají přístup k pevné telefonní lince. O dvacet let později je náš pohled na koncepci mobilních telefonů zcela odlišný, neboť při jejich návrhu máme na mysli zcela nová uživatelská přání," říká Tim Parsey, viceprezident společnosti Motorola.

"Mobilní zařízení jsou nyní hlavním prostředkem zábavy a navazování vztahů, nabízejí možnost efektivně pracovat a stávají se významným nástrojem pro vyjádření vlastní individuality. Tato cesta odráží přelom ve vývoji našeho oboru. Od čistě technického přístupu, kdy naším cílem bylo, aby tato technologie správně fungovala, k zákaznickému přístupu. Ten se opírá o technologický pokrok, kdy úspěch je určován hodnotou osobních zážitků," dodává Tim Parsey.

Reklama

Související témata:

Související články

Mobil ke 100. výročí Harley-Davidson

V roce 1903 se ve Spojených státech zrodila legenda. U zrodu tehdy stáli mladíci William S. Harley a Arthur Davidson, kteří se rozhodli vyrábět motocykly....

Výběr článků

Načítám