Hlavní obsah

Útok na izraelské vládní weby hackerům nevyšel

Jeruzalém

Víkendový hackerský útok proti internetovým stránkám izraelské vlády, kterým pohrozila hackerská skupina Anonymous, nezpůsobil žádné vážnější narušení provozu. Informovali o tom izraelští oficiální činitelé, které citovala agentura AP.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Maska Guye Fawkese, jenž se v 17. století v Anglii pokusil zabít krále a členy parlamentu, je symbolem hackerské skupiny Anonymous.

Článek

Hackerům se ve většině případů nepodařilo ochromit klíčové webové stránky, řekl novinářům Jicchak Ben Jisrael z vládního Národního kybernetického úřadu. Internetová upozornění jménem hackerské skupiny Anonymous předem varovala, že 7. dubna začne pod krycím názvem OpIsrael rozsáhlý útok na izraelské webové stránky.

Média uvedla, že terčem útoku typu DDoS se o víkendu staly stránky ministerstev obrany a školství, stejně jako některých bank, ale většinou se je podařilo ochránit. Server izraelského statistického úřadu v neděli ráno nefungoval, ale není jasné, zda to bylo v důsledku hackerského útoku.

Napadeny byly podle izraelských sdělovacích prostředků také některé malé místní podniky, na jejichž domovské stránky hackeři umístili protiizraelská hesla. V odvetě izraelští aktivisté napadli servery radikálních islamistických skupin a zasypali je proizraelskými slogany.

Co je DDoS

Útok DDoS (Distributed Denial of Service) má vždy stejný scénář. Stovky tisíc počítačů začnou přistupovat v jeden okamžik na konkrétní server.

Ten zpravidla nezvládne tak vysoké množství požadavků zpracovat a spadne. Pro běžné uživatele se pak takto napadená webová stránka tváří jako nedostupná.

Hackeři se o útok na izraelské servery pokoušeli už v minulosti. V lednu loňského roku hackerská síť sídlící v Saúdské Arábii ochromila webové stránky izraelské burzy a národních aerolinek a tvrdí, že má k dispozici podrobnosti o tisících izraelských kreditních karet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám