Hlavní obsah

Unikátní 3D mapy pokrývají celou Prahu a nově i dalších 22 měst

Novinky, mif

Mapy.cz v pondělí zpřístupnily unikátní 3D zobrazení pro dalších 22 měst České republiky. Nově si je tak možné prohlížet vedle dříve nabízených 21 lokalit například Boleslav, Karlovy Vary, Kladno, Lysou nad Labem, Teplice či Znojmo. Aktualizace se dočkala také Praha, která je nově pokryta 3D režimem úplně celá.

3D pohled na Mapy.cz ukazuje krásy PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Lidé mohou prozkoumávat trojrozměrné modely dohromady již 43 měst České republiky. „Od posledního rozšíření v červnu 2015 je další várka trojrozměrných modelů přístupná od pondělí. Vznikaly zpracováním šikmých snímků focených v pěti směrech, tedy nafocením každé světové strany pod úhlem 45 stupňů a jednoho foceného přímo kolmo dolů,“ uvedl Petr Hofman, GIS specialita společnosti Seznam.cz.

Trojrozměrný pohled pro 22 nově spuštěných měst je tvořen více než 127 tisíci snímky. Ty byly pořízeny v letech 2014 a 2015.

Foto: Seznam.cz

3D modely pražské nemocnice v Motole, zámku v Brandýse Nad Labem a Mariánského mostu v Ústí nad Labem

Tým serveru Mapy.cz navíc současně rozšířil a přefotil 3D model Prahy, který je nově složený z téměř 48 tisíc snímků. „Ten první pocházel z roku 2012, zatímco aktuálně spuštěný má snímky z let 2014 a 2015. Jeho původní rozloha byla 28,4 km2, ta současná je mnohem větší – 329,2 km2,“ konstatoval Hofman.

„Mapy.cz aktualizovaly i model Českých Budějovic, jenž byl doposud tvořen šikmými snímky z roku 2011. Trojrozměrný model krajského města Jihočeského kraje se skládá z více než čtyř tisíc snímků,“ doplnil GIS specialita společnosti Seznam.cz.

Foto: Mapy.cz

Tlačítko 3D pohled je na serveru Mapy.cz umístěno v nabídce podél horního okraje.

Prohlédnout si všechna nafocená města v trojrozměrném režimu je možné přímo na serveru Mapy.cz. V nabídce podél horního okraje stačí pouze přepnout na volbu 3D pohled.

Seznam.cz spolupracuje na tvorbě 3D map se společností Citationtech, která má na starosti zpracování a zobrazení snímků. Jejich pořízení pak zajišťuje TopGis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám