Hlavní obsah

Umělá inteligence ví, jak dopadne soud

Právo, Petr Svorník

Systém umělé inteligence správně předpověděl, jak dopadnou stovky případů u Evropského soudu pro lidská práva. V budoucnu by tak mohla muže a ženy v taláru vystřídat výpočetní technika.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Umělá inteligence se stále více používá v oblastech žurnalistiky, účetnictví i práva. Kritikové oponovali, že není schopna pochopit nuance právního případu,“ uvádí stránky bbc.co.uk. Pokus vědců z univerzit v Londýně (UCL), Sheffieldu a Pensylvánii však tuto kritiku do jisté míry vyvrátil.

Umělou inteligenci naučili, aby si prostudovala text případu a na základě určitých obvyklých vzorců rozhodla, zda se jedná o porušení Evropské úmluvy o lidských právech. Počítač si takto pročetl 584 případů týkajících se mučení, ponižujícího zacházení, práva na spravedlivý proces a soukromí.

Rozhodnutí, jaké nakonec vynesl i samotný soud, správně odhadl v 79 % kauz. Počítač mohl pochopitelně vycházet jen z textů, které soud zveřejnil ve svém závěrečném shrnutí, v budoucnu by však mohla umělá inteligence analyzovat i výpovědi svědků nebo poznámky právníků. Že by však měla muže a ženy v taláru vystřídat výpočetní technika, toho se prý bát nemusíme.

„Umělá inteligence je schopna dobrého odhadu, ale bez znalosti širšího kontextu může být takový odhad pořádně mimo,“ řekl pro BBC datový analytik Matt Jones.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám