Hlavní obsah

Umělá inteligence už může „jet“ rychlostí světla

Právo, mcm

Američtí vědci dosáhli průlomu významného zejména pro vývoj umělé inteligence (AI). Podařilo se jim totiž využít světlo místo elektřiny k provádění výpočetních operací.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Zjistili jsme, že integrované fotonové platformy mohou provádět stejné operace jako elektrické tenzorové zpracovatelské jednotky (TPU), ale spotřebovávají jen zlomek energie a mají vyšší propustnost. Mohou být použity k provádění zásahů rychlostí světla,“ řekl podle deníku The Independent doktor Mario Miscuglio z americké George Washington University. TPU jsou integrované obvody, využívané mj. v sítích AI.

Odhaduje se, že fotonové procesory jsou nejméně stokrát rychlejší než elektrické procesory. Bude tak možné významně zlepšit rychlost i účinnost neuronových sítí, což je forma AI, jež se pokouší napodobit funkce lidského mozku, který se dokáže učit a nacházet nové souvislosti.

Umělá inteligence pomáhá už i při výběru parfému

Internet a PC

Dosavadní TPU založené na elektrických procesorech jsou omezeny pomalým přenosem dat mezi procesorem a pamětí. Jejich výkon zaostává zejména za požadavky složitých operací, jež vyžadují rychlé zpracování velkého množství dat.

Čím je úkol náročnější, tím více je dat a souvislostí mezi nimi, a s tím také rostou nároky na energii.

Miscuglio a jeho kolegové zjistili, že použití fotonů v neuronových sítích tvořených fotonovými procesory by mohlo překonat tato omezení a vytvořit silnější a energeticky účinnější umělou inteligenci.

Šéfové technologických gigantů podstoupili „grilování“ v Kongresu

Internet a PC

Ukazuje to studie zveřejněná ve vědeckém časopise Applied Physics Reviews, podle níž dokázaly fotonové TPU zpracovávat data stokrát až tisíckrát rychleji než elektrické TPU.

Fotonové procesory mohou prospět nejen umělé inteligenci. Široké komerční uplatnění by mohly najít zejména při nasazení v mobilních sítích 5G a 6G a také v datových centrech, která zpracovávají obrovská množství dat. Jak zdůraznil doktor Miscuglio, „fotonové procesory mohou ušetřit obrovské množství energie a zlepšit dobu odezvy“.

Reklama

Výběr článků

Načítám